Gradovi

Blagodatni oganj iz Jerusalima stigao i u Kosovsku Mitrovicu

Blagodatni oganj iz Jerusalima drugu godinu zaredom dočekali su danas vernici u hramu Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici.Blagodatni oganj i ove godine iz Jerusalima je stigao u Beograd, odakle je prenet do manastira Eparhije raško-prizrenske i kosovsko-metohijske.

KOSOVSKA MITROVICA – Blagodatni oganj iz Jerusalima drugu godinu zaredom dočekali su danas vernici u hramu Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici.

Blagodatni oganj i ove godine iz Jerusalima je stigao u Beograd, odakle je prenet do manastira Eparhije raško-prizrenske i kosovsko-metohijske.

Blagodatni oganj danas su u pratnji sveštenstva u manastir Gračanica doneli predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Jovović i Željko Jović.

Iz Gračanice, Blagodatni oganj prenet je i u hram Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici.

Starešina hrama, protojerej Staniša Arsić, rekao je da je Blagodatni oganj veliki blagoslov i dar Božji.

„Prvi onaj žižak, prvi plamen od Blagodatnog ognja koji je stigao iz Jerusalima ovde kod nas, upalio je jednu sveću, preneli samo plamen ovde u hram Sv.Dimitrija kao jedan blagoslov veliki i dar Božji koji se upravo dešava samo na jednom mestu I samo kada jedan čovek tamo na tom mestu uđe, a to je jerusalimski patrijarh gde silazi Blagodatni oganj I on pali voštanice iznoseći i dajući upravo taj dar Božji koji se svake godine pojavljuje narodu“, rekao je Arsić.

On je podsetio da je Blagodatni oganj ove, kao i prošle godine, stigao u Kosovsku Mitrovicu iz manastira Gračanica.

Desanka Milosavljević, jedna je od mnogobrojnih vernika koji su došli u hram Sv.Dimitrija da upale 33 sveće na Blagodatni oganj.

„Osećaj je zaista blagodatan, to je nešto što ne može da se ispriča, to je nešto što čovek mora da doživi i oseti. Ovaj sveti oganj treba da ogreje duše svih nas, da u nama probudi dobrotu, da budemo bolji jedni prema drugima, prema svim ljudima, to je suština Blagodatnog ognja“, kazala je Milosavljević.

Blagodatni oganj će posle manastira Gračanice biti prenet u Pećku Patrijaršiju, a potom i u Visoke Dečane.

Planirano je da blagodatni oganj sutra ujutru bude u manastiru Banjska na severu Kosova i Metohije, a u Sopoćanima u podne.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh