• Gradovi

  Blagojević: Obnovićemo 3.000 škola, domova zdravlja, vrtića…

  Marko Blagojević,direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima

  BEOGRAD – Marko Blagojević, koji je od danas direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, izjavio je da će prvi posao te Kancelarije biti da načini snimak stanja na osnovu kojeg će se sagledati koje objekte treba obnoviti ili unaprediti, i koliko je sredstava za to potrebno.

  „Prvi zadatak Kancelarije biće upravljanje projektima obnove ili rekonstrukcije škola, vrtića, domova zdravlja, ambulanti – zgrade koje se nalaze u sektoru zdravstva, obrazovanja i socijalne zaštite“, rekao je Blagojević Tanjugu i dodao da je ideja da se upravljanje projektima vrši objedinjeno.

  Blagojević je rekao da, prema nekim procenama, ima do 3.000 takvih objekata, škola, domovima zdravlja, vrtića…

  Formiranjem Kancelarije Srbija bi, kako je to pre nepunih mesec dana rekao premijer Aleksandar Vučić, trebalo polako ali sigurno da dobije novo, „umiveno lice“.

  „Naš zadatak je da u narednih godinu i po dana pokušamo da koliko god je moguće rekonstruišemo i obnovimo sve osnovne i srednje škole, predškolske ustanove, bolnice, domove zdravlja, gerontološke centre, domove za nezbrinutu decu…“, rekao je Vučić pre nešto više od mesec dana.

  „Mislim da je bilo vreme da se neko posle decenija propadanja kompeletne zdravstvene i prosvetne infrastrukture time bavi“, poručio je tada premijer.

  Blagojević je pojasnio i da će se težiti tome da se ne radi samo obnova, već će se, kako je rekao, raditi i na unapređenju tih objekata, kao što je recimo energetska efikasnost…

  On je precizirao da je reč o objektima koji su u nadležnosti lokalnih samouprava, koje same po sebi nemaju dovoljno sredstava, možda i za redovno održavanje, a kamoli za zahvate koje Kancelarija planira da izvede.

  „Predviđam da ćemo u roku od mesec dana imati sve informacije koje su nam potrebne da bismo imali okvirnu procenu i vreme trajanja realizacije tih projekata, kao i količinu novca koja će biti potrebna“, istakao je Blagojević.

  Neće moći svi objekti da se sređuju istovremeno, kaže Blagojević i dodaje da će biti razrađeni kriterijumi na osnovu kojih će vrlo transparentno biti jasno koji će se projekti raditi u prvom trenutku.

  „Ništa ne sme da ostane van dometa javnosti“, istakao je Blagojević.

  Kada je reč o finansiranju projekata, Blagojević kaže da će taj posao biti skup i da ne može biti pokriven samo iz donacija ili budžeta.

  „Moraćemo da kombinujemo izvore sredstava“, dodao je on.

  Blagojević je zaključio da će lokalne samouprave dostaviti podatke o tome šta treba obnoviti, a da će posao Kancelarije biti da obezbedi finansiranje i da vrši svojevrsnu superviziju nad procesom realizacije, kao što je to bio slučaj u obnovi posle poplava.

  „Naš posao će biti i verifikacija potreba za obnovom i unapređenjem, praćenje realizacije poslova do kraja, kao i praćenje postupka javnih nabavki“, objasnio je Blagojević.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com