Novosti online

Бљесак будућности у Женеви

Пролећни ауто-салон крај Женевског језера окупиће од данас до 13. марта најзначајније произвођаче четвороточкаша на свету. Пре званичног отварања, уместо уобичајеног једног, одвојена су чак три новинарска дана да би угостили 10.000 припадника седме силе. Занимљиво је да преко интернета може да се прати слика, директно из изложбених хала. Најављено је више од 40 премијера серијских и концепт возила, које показују будућност ауто-индустрије.

Сама чињеница да су пред 86. салон аутомобила у Женеви највећи светски произвођачи најавили премијере нових модела говори да је салон у земљи сира и чоколаде можда и најзначајнији на Старом континенту.

Доказ да су кросовери и спортска теренска возила (SUV – sport unitily vehicle) можда једина извесна будућност у ауто-индустрији јесте број нових возила у том сегменту. „Киа ниро” хибридни кросовер, рестилизовани „форд куга”, „пежо 2008”, потом продајни хит – нова „опел мока икс” (прва генерација продата у 500 хиљада примерака), „сеат атека” и први СУВ немачке испоставе у Чешкој „шкода вижн ес”.

Нови концепт кросовера је најавио и „Фолксваген“ и он се базира на моделима „поло” и „голф”. Тако већ представљени „те крос” добија појачање у још једном „те року”, који ће стићи на тржиште 2017. или 2018. године, како су најавили из Волфсбурга. Представљаће главну конкуренцију „мазди це икс 3” и „нисан џуку”.

Дакле, возила за све намене постају „обавезни” програм сваке фабрике која држи до себе у данашње време и жели да успоставља визије за будућност. Уз раније представљене „Реноове“ адуте „каптур” и „кађар”, на штандовима у Женеви биће јасно шта је ближа, а можда и даља будућност међу серијским аутомобилима.

Концепт аутомобил „опел ге те” (Промотивне фотографије)

Спортски и луксузни аутомобили без обзира на кризу имају циљне групе и растућу клијентелу. Сегмент у порасту су и хибриди, где предњачи „Тојота“ са чак трећином свих продатих возила. Само један модел „аурис хибрид” продат је у више од 200 хиљада примерака, после годину и по од појављивања на тржишту Европе. Све куће од „Форда“, преко „Бе-Ем-Веа“, „Фолксвагена“, „Опела”, „Кие” и „Хјундаија“ најавиле су улазак у трку са Јапанцима, који су након „пријуса” одмакли далеко са хибридима. А као што смо већ писали, представили су и возило на водоник –„мирај” (будућност).

Неколико аутомобила се са нестрпљењем очекује, међу њима и „фијат абарт спајдер”, кабриолет који је намерио да одузме славу „мазди це икс 5 мијати” у ценовној класи до 30 хиљада фунти (38.000 евра). У центру пажње биће свакако и нова „ђулија” из „Алфа Ромеа“, потом редизајнирани „голф”, „волво ве 90”, нови „Реноови“ адути „меган ге те”, „талисман”, моноволумен „сеник” и електрични „рено зое”, али и нови „ауди ку 2”.

Мноштво концептуалних аутомобила угледало је светло дана у Женеви, а „опел ге те концепт”, спортски купе, наговештава правце у будућности. Ту је и десета генерација „хонде сивик” компакта који се очекује на тржишту од средине следеће године.

Свет луксуза и „премијум“ возила обогаћен је новим моделом „поршеа 718 бокстер” редизајнираним после више од две деценије, „фераријем ге те це 4 лусо”, првим СУВ „масератијем леванте”, новим „бентлијем“ („флајинг спур ве 8 ес“) и супераутомобилом „бугати широн”, а њих ћемо детаљније представити док траје салон у Женеви.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh