Gradovi

Blokiran LinkedIn u Rusiji

MOSKVA – Rusko regulatorno telo naložilo je danas internet providerima da blokiraju pristup LinkdInu, pošto je prethodno ruski sud odlučio da ta američka kompanija krši zakone o zaštiti privatnosti, javljaju agencije.

Regualtnorna agencija „Roskomnadzor“ obrazložila je tu meru zaštitom podataka ruskih korisnika Interneta.

Ruski zakoni nalažu da internet sajtovi koji čuvaju lične podatke ruskih građana to moraju da čine na ruskim serverima, što LinkedIn nije učinio.

LinkedIn, čija centala je u SAD, ima više od šest miliona registrovanih korisnika u Rusiji.

To je prva velika društvena mreža koju su ruske vlasti blokirale, što je presedan za strane internet kompanije, navodi Hina.

LinkedIn nije komentarisao odluku ruskih vlasti, ali je ranije upozoravao da bi milioni ruskih korisnika, uključujući kompanije, mogli ostati bez pristupa mreži koju koriste za širenje poslovanja.

Zakon koji nalaže da sajtovi koje čuvaju lične podatke ruskih građana to moraju da čine na ruskim serverima usvojen je 2014. godine, ali do sada nije bio primenjivan u praksi.

Kritičari kažu da je odluka protiv LinkedIna deo napada na društvene mreže u Rusiji koja zadnjih godina uvodi sve strožu kontrolu nad internetom.

Portparol „Roskomnadzora“ Vadim Ampelonski izjavio je bi LinkedIn, ukoliko želi da mu se ukine blokada, trebalo da se „dokumentovano“ povinuje ruskim zakonima, preneo je Tas s.

Foto Tanjug/ Z.Žestić, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh