BG

Blokiran put Brus – Kopaonik, meštani potkopaoničkih sela Radmanovo, Brzece, Vlajkovci, Grasevci i Ziljci, rešeni da ne dozvole izgradnju mini-hidrelektrana na Brzećkoj i Graševačkoj reci

Rešeni da ne dozvole izgradnju mini-hidrelektrana na Brzećkoj i Graševačkoj reci, meštani potkopaoničkih sela Radmanovo, Brzece, Vlajkovci, Grasevci i Ziljci već nedeljama dežuraju.

Iako je izvođač po nalogu investitora ogradio gradilište i postavio jednu mašinu na obalu Graševačke reke, meštani su se okupili i onemogućili da radove nastavi.

U znak protesta blokirali su i putni pravac od Brusa ka Brzecu i Kopaoniku.

Ova reka znači nama život. Mi živimo pored ove reke. Kuće su nam na deset metara udaljene od reke“, naglašava Goran Pavličević, predsednik MZ Radmanovo. „Stavljanjem vode u cevi, gotovo je, mi moramo da se selimo.“

„Mesec i po dana ima kako mi dežuramo, u Žiljcima, Radmanovu i Brzeću, da ne dođu dušmani da nam odvedu vodu“, ističe Ratko Stojanović iz Žiljaka.

Vodom iz Graševačke reke meštani kopaoničkih sela polivaju bašte i voćnjake. Bez vode,  koju će im odvesti mini-hidroelektrane oni nemaju od čega da žive, tvrde Slavoljub Pulic i Vlada Savic iz Radmanova.

„Investitor je došao da gradi neku hidroelektranu koja je skupštinskom odlukom zabranjena da se gradi. Narod je nezadovoljan i došao je da brani svoju reku“, kaže Saša Milošević, predsednik Opštine Brus. „Ta dozvola koja je izdata mislim, i tvrdim, da je nelegalna.“

Kako RTS saznaje od predsednika Mesne zajednice, građevinska dozvola izdata investitoru od strane Ministarstva gradjevinarstva za izgradnju mini-hidroelektrane u Radmanovu istekla je 7. septembra.

U razgovoru sa meštanima predstavnici lokalne samouprave Opštine Brus izneli su stav da se protive izgradnji mini-hidroelektrane na Graševačkoj reci.

Na potezu od Brzeća do Brusa, gde je već u pogonu jedna mini-hidroelektrana, planirana je izgradnja još četiri.

Niko od okupljenih ne zna ko je investitor.

Dakle, pored blokade  i straža u Rakiti i na Staroj planini gde stanovnici pokušavaju da spreče početak gradnje male hidroelektrane, iz istog razloga organizovali su se i blokirali put Brus – Brzeće i meštani potkopaoničkog sela Radmanovo. Oni se protive izgradnji MHE Kresaja i inistiraju na tome da investitor skloni mašine koje je dovezao tokom noći.

Ovo nije prvi put da se dešava ovakva akcija kod Kopaonika. Naime, početkom prošle nedelje nakon najave investitora MHE Kresaja da će pet dana pre isteka dozvole za gradnju početi sa radovima, meštani sela Radmanovo u opštini Brus su pokušali da spreče istovar mašina i početak radova.

Pošto je investitor uspeo u međuvremenu da doveze mašine, stanovnici ovog naselja su ponovo organizovali blokadu. Ovoga puta saobraćajnice Brus- Brzeće.

Protesti protiv izgradnje malih hidroelektrana dešavaju se već neko vreme širom Srbije. Pokret „Odbranimo reke Stare planine“ koji već više od dve godine organizuje proteste protiv izgradnje malih hidroelektrana u zaštićenim zonama prirode i nacionalnim parkovima već više od nedelju dana  organizuju danonoćne straže u selu Topli Do kako bi sprečili investitora da započne radove na izgradnji male hidroelektrane u nacionalnom parku.

Oni su juče od predsednika Srbije Aleksandra Vučića dobili poziv za sastanak koji je zakazan za 29. septembar.

Insajder je već pisao o šteti koju su napravile male hidroelektrane. Njihova izgradnja je, kako se ispostavilo, u velikom broju slučajeva suprotnost svojoj svrsi, odnosno umesto proizvodnje električne energije uz minimalno ugrožavanje prirode one veoma loše utiču na reke i životnu sredinu.

Da je zaštita životne sredine na poslednjem mestu, pokazali su podaci do kojih je došao Insajder, prema kojima je čak četiri mini hidroelektrana u Opštini Raška izgrađeno bez mišljenja Zavoda za zaštitu prirode. Za jednu je čak, kako je utvrdio Insajder, dato negativno mišljenje, ali to nadležne institucije nije sprečilo da investitoru izdaju sve neophodne dozvole za rad.

Što se tiče izgradnje mini hidroelektrane na reci Jošanici kod Kopaonika Zavod za zaštitu prirode je još u julu 2010. godine izdao negativno mišljenje. U dokumentu se navodi da su MHE na reci Jošanici značajno opteretile prirodu i životnu sredinu, kao i hidrološki režim i rasprostranjene ekosisteme Jošaničke reke.

Takođe se dodaje i da Zavod smatra da bi se tako narušio predeoni lik i pejzažne odlike prostora koji obezbeđuje prepoznatljie karakteristike Jošaničke banje.

Na zahtev članice nekadašnjeg Odbora za zaštitu i razvoj Jošaničke Banje Jelene Drmanjac Zavod za zaštitu prirode izašao je na teren krajem 2013. i izvršio stručni nadzor na delu Jošaničke reke zbog „prekomernih radova na izgradnji MHE“. Nakon nadzora, u izveštaju koji je napravljen 2014. godine, između ostalog je navedeno da je prilikom postavljanja cevovoda došlo do uništavanja termomineralnog izvora ’Slanci’, koji je pri obilasku pokazivao temperaturu mnogo veću nego što je temperatura vode i vazduha.

Zavod je naglasio i da smatra da preduzete aktivnosti i stanje prirode na delu vodotoka reke Jošanice ukazuju „na samovolju pojedinih investitora“, kao i „ozbiljno ugrožavanje rečnog korita“.

Bez obzira na to, male hidroelektrane na reci Jošanici ne samo da su izgrađene, već su u međuvremenu dobile i status povlašćenih proizvođača električne energije.

Izvori: RTS, Insajder, Novosti dana

 

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh