Gradovi

Bogosavljević Bošković razgovarala sa Devenportom

BEOGRAD – Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković održala je sastanak sa šefom Delegacije EU u Srbiji Majklom Devenportom, na kome je istaknut značajan napredak postignut puštanjem u rad i opremanjem Direkcije za nacionalne referentne laboratorije (DNRL), a jedna od tema bio je i plasman poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

Devenport je u jučerašnjem razgovoru pohvalio postignute rezultate, kao i odluku komisije Vlade Srbije kojom se odobrava zapošljavanje 103 izvršioca u Upravi za agrarna plaćanja, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Time će se obezbediti sprovođenje IPARD II programa, koji bi trebalo da doprinese povećanju produktivnosti i konkurentnosti poljoprivrede Srbije, usklađivanju sa standardima EU, prilagođavanju zahtevima domaćeg i inostranog tržišta, kao i poboljšanju kvaliteta života u ruralnim područjima.

Bogosavljević Bošković i Devenport razgovarali su i o razmeni poljoprivredno- prehrambenih proizvoda, a ambasador EU je pohvalio uzlazni trend plasmana hrane iz Srbije na tržište Unije.

Najveći obim trgovine poljoprivrednim proizvodima obavlja se sa EU, oko 50 odsto ukupnog izvoza i više od 60 odsto ukupnog uvoza. To je veoma važno s obzirom da se Srbija nalazi u procesu pristupanja, odnosno integrisanja u jedinstveno tržište EU, navedeno je u saopštenju.

Bogosavljević Bošković je predočila da će se uskoro u skupštinskoj proceduri naći set zakona iz oblasti životne sredine među kojima i izmene i dopune Zakona o zaštiti životne sredine kojim je predviđeno osnivanje Zelenog fonda.

Sredstvima Zelenog fonda treba da se sufinansiraju i budući IPA projekti i rešavaju aktuelna pitanja u sektoru životne sredine.

Foto/Video Tanjug, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh