Gradovi

Bojković: Ugovor s Kinezima u aprilu, napadi ravni izdaji zemlje

BEOGRAD – Član Nadzornog odbora Železare Smederevo Bojan Bojković izjavio je danas da se u aprilu može očekivati potpisivanje ugovora sa kineskim investitorom o privatizaciji te srpske čeličane i ocenio da su napadi na tu fabriku uoči tako važnog momenta ravni izdaji zemlje.

„Mi smo pred potpisivanjem ugovora koji će spasti ne samo Želežaru, već i privredu Srbije. Investicija je magnitude od skoro milijardu dolara i investitori sa kojima se pregovara gledaju sve što ide u javnosti, a svi koji napadaju Železaru, pregovore, viziju u trenutku pred potpisivanjem, po meni treba zaista da prestanu da rade to, jer je to ravno izdaji zemlje“, istakao je Bojković u izjavi za Tanjug.

Bojković je precizirao da će tender za privatizaciju Železare Smederevo najverovatnije biti raspisan 29. februara, da će trajati oko mesec dana, da će se nakon toga pregledati sve ponude i sesti sa najboljim ponuđačem, sa kojim će se pregovarati 15-20 dana.

„Potpisivanje ugovora se može očekivati pre kraja aprila meseca, odnosno od polovine do kraja meseca. Imajući na umu kako pregovori teku sa potencijalnim investitorima, ja sam apsolutno uveren da će do tog potpisivanja doći i do rešenja pitanja Železare“, istakao je Bojković, koji je i član Radne grupe za pregovore sa strateškim partnerom.

Bojković je napomenuo da je još pre dve i po godine tadašnji prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić oformio tim na čelu sa njim, koji je ušao u devastiranu Želežaru, praznih magacina, bez proizvodnje, ugašenih peći, bez ikakve budućnosti.

„Podrška tokom dve godine tadašnjeg prvog potpredsednika, a današnjeg premijera, je bila tolika da su čak i dva ministra koja su bila u vladi otišla iz vlade, s obzirom koliku je podršku davao Železari Smededrevo, imajući viziju, a to je vizija bolje Železare i bolje Srbije“, napomenuo je Bojković i dodao da je kao apolitična ličnost i profesionalac koji je dugo radio u inostranstvu došao da pomogne i video tu viziju i da je taj cilj ostvariv.

Železara, prema njegovim rečima, zapošljava 5.000 ljudi i indirektno 18.000 ljudi, sa potencijalom da to pokrene čitavu privredu.

„Radnici Železare imaju budućnost, nisu je imali pre dve i po godine, kada nisu imali šta da rade, iako su visoko obučeni i motivisani. Sadašnji premijer im je dao viziju, cilj i budućnost i za otpirlike mesec-dva će biti kulminacija sa konačnom privatizacijom Železare“, poručio je Bojković.

Sve se to, kako je napomenuo, dešava u industrijskog grani u kojoj se železare po celoj Evropi gase – samo u zadnjih mesec i po dana su ugašene dve velike železare, jedna u Velikoj Britaniji, druga u Španiji, ali i u momentu kada je cena čelika u zadnjih godinu dana pala više nego u zadnjih 25 godina.

„U takvoj tržišnoj utakmici i ambijentu da vi uspete da privatizujete Železaru i privučete toliko veliku i ogromnu investiciju se meri samo sa nečim što potvrđuje jedan ogroman danonoćni rad i veliku energiju koja je upotrebljena da se za celu privredu Srbije nađe rešenje“, istakao je Bojković.

Smederevska železara je pod imenom Sartid prodata 2003. američkom Ju-Es stilu za 23 miliona dolara i do početka 2012. je bila veliki izvoznik i obuhvatala do 13 odsto ukupnog izvoza Srbije.

Vlada Srbije je u januaru 2012. godine otkupila Železaru Smederevo od američkog Ju-Es-Stila za simboličan jedan dolar.

Prvi tender za prodaju Železare raspisan je aprila 2012. godine, a drugi u decembru 2014. i nakon neuspešnih pregovora sa američkim Esmarkom na tenderu za upravljanje Železarom je pobedio HPK Inženjering, koji je u aprilu 2015. preuzeo upravljanje srpskom čeličanom na čelu sa Peterom Kamarašom i Džonom Gudišem.

Premijer Vučić ranije je izjavio da bi, ukoliko dogovor sa kineskom HBIS grupom bude zaključen u maju, rast BDP-a Srbije u 2016. mogao zahvaljujući tome da bude čak 2,5 odsto, a u 2017. više od četiri odsto.

Preview

BOJAN BOJKOVIC

Slide

BOJAN BOJKOVIC

Slide

BOJAN BOJKOVIC

Slide

BOJAN BOJKOVIC

BOJAN BOJKOVIC

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh