Zabava

Bolničari su mislili da je ovaj nemački MMA borac izbeglica i nisu mu pomogli na vreme

Dib u bolnici u ponedeljak. Fotografija iz lične arhive

Kada se nemački MMA borac Dib Akil vratio kući sa treninga u ponedeljak uveče, osetio je jake bolove te je njegova porodica odlučila da pozove hitnu pomoć. Ali kada je ekipa stigla, bolničari su bili izuzetno neprijatni i neljubazni prema njemu i porodici. Akil smatra da je razlog takvom ponašanju činjenica da je stranog porekla.

Iste noći je napisao besan post na Fejsbuku u kome se požalio na treman koji su mu pružili lekari i medicinske sestre u bolnici u Bad Ojenhauzenu, gde živi. Pozvao sam Diba da bih čuo celu priču.

VICE: Zdravo, Dib. Je li ti bolje sada?

Dib Akil: Da, imam još dva zakazana pregleda, a onda ćemo videti na čemu sam.

Zašto si pozvao hitnu pomoć?

Vratio sam se kući sa treninga u ponedeljak i odjednom sam osetio takav bol da sam počeo da vrištim. Potom sam osetio nesvesticu, zavrtelo mi se u glavi i bilo mi je muka, toliko da sam se presavio od bolova

Šta se onda desilo?

Stigla je hitna pomoć i moja majka je pokušala da im objasni koje sam lekove za ublažavanje bolova uzeo. Ali ona ne govori savršeno nemački, pa su bili u fazonu, da, da, gospođo, ma, da. I mene su skoro potpuno ignorisali, niko nije ni pokušao da razgovara sa mnom, nisu me pitali kako sam. Inače, ja sam rođen u Nemačkoj, nemački sam državljanin.

Šta se posle dešavalo?

Pitali su me da li me boli tek kad smo stigli na urgentno odeljenje, ali mi je već bilo toliko loše da više nisam mogao ni da govorim. Pretpostavljam da su onda pomislili da sam azilant i da ne govorim nemački. Onda su počeli da pričaju gadosti i da vređaju, misleći da ih ne razumem. Moja majka i brat su pratili kola hitne pomoći do bolnice, što je normalno, svako bi to uradio. Ali kada ih je jedna medicinska sestra videla, krenula je ka njima uzvikujući: „Ej, ej, ko ste vi?“ Kada su rekli da su sa gospodinom Akilom, ona je uzvratila: „Jadna naša Nemačka“. Ja ništa nisam rekao. Nastavila je: „Samo još i to Nemačkoj fali, da ih vozikaju tamo-vamo, pored svih problema koje izazivaju!“

Šta si uradio kada si to čuo?

Zavrištao sam od besa. Ušao je moj brat i rekao sam mu da odlazimo odavde. Rekao sam da neću da ostanem u toj bolnici sem ako ne izgubim u potpunosti kontrolu nad sopstvenim telom. Izgleda da se osoblje zbog toga uznemirilo, pa su odjednom svi pričali da sam ih pogrešno razumeo i da komentari nisu bili upućeni direktno meni. Ali ja više nisam želeo da razgovaram sa njima i bio sam izuzetno besan..

Ti si poznat na ovdašnjoj MMA sceni?

Jesam, postigao sam dosta na MMA sceni, ali me i znaju u gradu jer često posećujem škole i siromašnu deci. Ja sam MMA borac teške kategorije u nemačkoj, ali nastupam i za libansku reprezentaciju.

Da li si mogao da zamisliš da će se prema tebi tako ponašati?

Nikada. Mislim, nisam verovao da bi se tako ponašali ljudi koji su položili zakletvu da će svakome, bez predrasuda, pomagati. Brojni Nemci koji rade u bolnicama mi sada pišu da su i sami čuli kolege da pričaju gadosti o imigrantima.

Kako se osećaš zbog svega ovog?

Veoma sam besan. Ova vrsta rasizma živi i dalje, u srcima ljudi. Ja sam Nemac, rođen sam ovde. Naravno, govorim o ovoj određenoj bolnici, a ne o celoj Nemačkoj. Ali mislim da svi moramo da pričamo o tom. Poenta moje priče je: šta se dešava ljudima koji ne govore dobro nemački? Neverovatno je i nepravedno sve što se dešava.

VICE Nemačka je poslala molbu za komentar centralnoj regionalnoj bolnici, pod čijom nadležnosti je i bolnica u Bad Ojenhauzenu. Predstavnik za štampu je odgovorio da nisu čuli za ovaj incident i da će kasnije izdati saopštenje, ali do objavljivanja ovog teksta, ono nije stiglo.

Pratite VICE na Facebooku, Twitteru i Instagramu

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh