Gradovi

„Booka“ objavila roman oskarovca Paola Sorentina

BEOGRAD – Izdavačka kuća „Booka“ objavila je roman „Svi su u pravu“ italijanskog režisera, scenariste i književnika Paola Sorentina, dobitnika nagrade Oskar za film „Velika lepota“.

Glavni junak Sorentinovog romana je Toni Pagoda, pevač zabavne muzike, tvrdoglavo zaljubljen u život, koji ima burnu prošlost, premda mu je tek četrdesetak godina.

Moglo bi se reći da je Toni simbol svakog preterivanja – veliki potrošač svega, od droge i žena, do prijateljstva i nežnosti.

Ovaj nesvakidašnji roman toka svesti govori i o krepkoj i naprednoj Italiji od pre pola veka, kada je glavni junak imao sve što je mogao da poželi, primetio je izdavač.

Ali „ako počinješ životu da daješ smisao, znači da si ostario“, govori sam sebi Toni Pagota, zagledan u suštinu i komičnost starosti, koja počinje da ga načinje, i otkrivajući sumanute razloge koji pojedine ljude čini uspešnim, a druge potpunim gubitnicima.

Kada život postane previše složen, on shvata da je došao čas za promenu i odluči da nestane. Ipak će Tonija novi, nenadano stečeni, prijatelj povezati s naručiocem neobičnog koncerta, koji će ga posle dve decenije vratiti u Italiju.

Kritičar lista „Korijere dela sera“ primetio je da je Toni Pagoda „junak našeg doba“ i „najveći lik savremene italijanske književnosti“.

„Ispisan u dahu, bespoštedno i u prvom licu, originalan kao malo koji roman savremene književnosti, „Svi su u pravu“ debitantsko je delo jednog neodoljivog i veoma osobenog italijanskog stvaraoca“, ocenio je „Amazon“.

Paolo Sorentino (Napulj, 1970) se, napustivši studije ekonomije, posvetio filmu i karijeru reditelja započeo kratkometražnim filmom „Raj“ (1994).

Usledili su „Čovek više“ (2001), „Posledice ljubavi“ (2004), „Porodični prijatelj“ (2006), „Divo“ (2006; nagrada žirija Kanskog filmskog festivala), „Ovo mora da je to mesto“ (2011), „Velika lepota“ (2013) i „Mladost“ (2015), koji je Sorentinu doneo nagradu Evropske filmske akademije.

Izdavačka kuća „Feltrinelli“ objavila je 2010. godine Sorentinov roman „Svi su u pravu“, koji je ubrzo postao književni fenomen u Italiji, ušavši u uži izbor za nagrade „Strega“ i „Streza“ i osvojivši književnu nagradu „Vitorini“.

Dve godine kasnije Sorentino je objavio zbirku priča „Toni Pagoda i njegovi prijatelji“, a potom „Velika lepota, dnevnik filma“ (2013).

Naredne godine film „Velika lepota“ osvojio je „Oskara“ za najbolji strani film, kao i nagrade „Zlatni globus“, „Bafta“.

Sorentino je 2014. bio gost Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala „Kustendorf“ na Mokroj gori sa svojim filmom „Velika lepota“, dok je ove godine prikazano njegovo ostvarenje „Mladost“, o kome je govorio producent i dugogodišnji Sorentinov saradnik Nikola Đulijano.

„Mladost“, sa Majklom Kejnom, Harvijem Kajtelom i Rejčel Vajs u glavnim ulogama, imaće priliku da pogleda i beogradska publika na predstojećem 44. Festu.

Foto Booka

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh