Gradovi

Borba protiv kriminala uz poštovanje prava građana

BEOGRAD – Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić je ocenio danas da je na državnom nivou potrebno organizovati i kontinuirano sprovoditi analizu usklađenosti mera i aktivnosti koje preduzimaju organi bezbednosti, policija i tužilaštvo, sa ustavnim i zakonskim garancijama prava na zaštitu podataka o ličnosti.

„Uz maksimalno uvažavanje potrebe, značaja i uloge aktivnosti organa bezbednosti, policije i tužalaštva u suzbijanju kriminaliteta, borbi protiv terorizma i zaštiti života i imovine građana, mora biti nesporno da se te aktivnosti mogu i moraju odvijati isključivo uz uvažavanje ustavnih i zakonskih garancija prava građana“, saopštio je poverenik.

On podseća i upozorava, s obzirom da mu se u praksi posebno u poslednje vreme, sve češće obraćaju građani, NVO i novinari koji ukazuju na događaje koji dovode u pitanje poštovanje ustavnih i zakonskih garancija prava na zaštitu podataka o ličnosti, da su u suprotnosti sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, a i nizom drugih zakona, i nedopuštene obrade ličnih podataka.

Reč je o obradi ličnih podataka veoma velikog broja ljudi, onda kada je svrha obrade nejasna ili kada je po obimu u očiglednoj nesrazmeri sa pretpostavljenom svrhom, obradi ličnih podataka o elektronskoj komunikaciji građana bez zakonom predviđene dozvole suda.

To se odnosi i na fotografisanju odnosno snimanju građana od strane pripadnika bezbednosnih struktura kada nije predviđeno zakonima o policiji, službama bezbednosti ili ZKP, uzimanje uzoraka DNK ili drugih biometrijskih podataka od građana pod okolnostima kad takva mogućnost nije predviđena zakonom.

Takođe i na obradu naročito osetljivih, na primer, medicinskih podataka protivno izričitim odredbama Zakona o zaštiti podataka o ličnosti i Zakona o pravima pacijenata.

Poverenik će radi iniciranja analize otvorenih pitanja i uspostavljanja prakse koja treba da obezbedi dosledno poštovanje ustavnih i zakonskih garancija prava građana, uputiti odgovarajuća pisma republičkom tužiocu, ministru unutrašnjih poslova i direktorima BIA, VBA i policije, navedeno je u saopštenju.

Foto Tanjug/S.Radovanović, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh