Novosti online

Борба супружника за политичку моћ

Хладни погледи брачног пара Андервуд, пиштољ, крв, секс и драматична музика. Тако је кроз трејлер најављена четврта сезона хит серије „Кућа од карата” чијe стримовање почиње данас на Нетфликсу. Само на основу ове једноминутне најаве, обожаваоцима серије понуђено је много интригантних момената, па се очекује да четврта буде и најбоља до сада. Бар би требало да буде боља од треће за коју критика није имала хвалоспеве као за прве две. Питање да ли ће Кевин Спејси у улози бескрупулозног политичара Френка и Робин Рајт у улози његове супруге поново бриљирати – сувишно је постављати.

Трећа сезона популарне политичке драме завршена је са Клерином одлуком да напусти Френка. После многих трзавица у њиховом браку вешто грађених од прве емитоване епизоде, одлука и није изненађујућа. Било је питање времена када ће хладна Клер да покаже зубе наизглед већој ајкули од ње. Колико је Френк бесан због њене одлуке види се и у најавама сезоне. „Не цениш оно што смо постигли заједно. Читавог живота сам за све морао да се борим”, речи су које је Френк упутио Клер.

Кевин Спејси и Џоел Синамен
Портрет Френка Андервуда у „Смитсонијан” музеју
Вашингтонски „Смитсонијан” музеј богатији је за још један портрет. Британски уметник Џонатан Јео насликао је Френка Андервуда у издању у ком га углавном виђамо у „Кући од карата” – обучен у елегантно одело са краватом, у својој столици са руком положеном на сто. Фиктивни Андервуд проследио саопштење у коме каже да је „корак ближе у убеђивању остатак државе да је он председник”.Огласио се и стварни Кевин Спејси који га глуми.- Почаствован сам што сам део уметничког дела изложеног у изванредној институцији. Драго ми је да видим Френка међу портретима осталих председника, написао је Спејси.Андервудов портрет биће изложен до октобра ове године.

„Видела сам нашу будућност…”, одговорила му је она, док је Френк био јаснији. „Имали смо будућност све док ти ниси одлучила да је уништиш”. Са овом реченицом, обожаваоци једног од најмоћнијих љубавних парова на малом екрану морали су да се задовоље све до прошле недеље када су коначно добили одговоре на које су чекали пуних годину дана.

Неконтролисани бес

Ако се тражи једна реч која би могла да опише шта ликови углавном осећају у новој сеозни, онда би избор пао на бес. Бесан је Френк јер Клерин одлазак и кампању за конгресмена сматра издајом. Она, с друге стране, не крије љутњу јер је све урадила за њега а он то није умео да цени. Не треба занемарити ни глас народа који је беснији него икада. Цене гаса и осталих деривата вртоглаво су скочиле а за то је заслужна Френкова политика.

Он више нама разлога за параноју као раније, јер је истина заиста сурова – нико га не воли и сви му раде иза леђа. Ипак, и у четвртој сезони важиће да је Френк Андервуд самом себи највећи непријатељ. Његови грехови ће га прогонити и њихово откривање од стране јавности биће кобно за његову политичку будућност.

Клер одлази да живи са својом мајком Елизабет коју глуми Елен Берстин, добитница „Оскара” за филм Мартина Скорсезеа „Алис више не станује овде”. Она никада није волела Френка, па ће Клер уместо рамена за плакање добити окрутан третман праћен преким погледима и непрекидним свађама. Тада ће Клер да увиди чињеницу коју гледаоци већ знају – без подршке Френка, она је беспомоћна, и обрнуто. Још једном, Робин Рајт показаће све Клерине слабости које је сценариста Бо Вилимон фантастично укомбиновао.

Френк страшнији од убица из „Вриска”

Глумачкој екипи у новој сезони придружила се Нив Кембел, позната по улози Сидни Прескот у хорор франшизи Веса Крејвена „Врисак”, као политички оперативац који ће Френку доћи главе.

– Френк је страшнији од свих убица са којима сам се сусретала у „Вриску”. За разлику од њих код којих важи правило попут оног – када чујеш шум у празној кући, не пењи се уз степенице већ бежи напоље, јер је убица сигурно унутра, за Френка се не зна када и где ће да нападне, недавно је изјавила Кембел.

Робин Рајт и Нив Кембел

После гостујућих улога у серијама „Људи са Менхетна” и „Менхетн”, улогу Лиан Харви коју је Клер Андервуд ангажовала да јој буде десна рука у кампањи, сматра пуним поготком у каријери.

Коме припада „Кућa од карата” у Србији
Да ли ће четврта сезона, као претходне три, бити приказана у Србији на РТВ, остаје недоумица. Пошто је Нетфликс недавно дошао на српско тржиште многи су мислили да ће на на овом стриминг сервису у сваком тренутку моћи да погледају ову серију из њихове оригиналне продукције. Међутим, стварност је другачија. РТВ је носилац права за емитовање прве три сезоне „Куће од карата” у Србији. Уколико РТВ одлучи да не откупи четврту сезону, Нетфликс ће омогућити њено стримовање и у Србији.

– Увек прија када добијете позив да се појавите у квалитетном пројекту било да је реч о филму или серији. „Кућа од карата” је одлична серија иза које стоји квалитетна екипа. Посебно ми је драго што нисам добила улогу плачљиве жене које глумице углавном добијају не зато што оне то траже већ зато што им филмска и телевизијска индустрија не нуди ништа друго. Лиан је потпуно супротно. Да би остварила циљ, она ће учинити и наизглед немогуће, каже 42-годишња глумица која не крије да је одувек волела добре политичке телевизијске драме попут „Западног крила”.

Поред Елен Берстин и Нив Кембел, у четвртој сезони гостују и двострука добитница „Емија” Сисели Тајсон у улози представнице за односе са јавношћу државе Тексас, и Џоел Синамен познат по серији „Убиство” који ће у тајанственој улози имати много разговора у четири ока са Френком.

Иако је Френк главни покретач радње, у четвртој сезони биће у сенци моћних дама предвођеним његовом супругом Клер. Критика је сложна у оцени да је ово сезона дама и да ћемо бити сведоци бескрупулозне борбе полова.

Серија је недавно обновљена за пету сезону коју неће радити досадашњи продуцент и сценариста Бо Вилимон.

Кад би прича почела на психијатрији… Када серија добије статус „грешног задовољства” што је свакако случај са „Кућом од карата”, неизбежне су теорије верних гледалаца. Тако је један блогер дошао на идеју да Френк има ментални поремећај – да често халуцинира и ужива у нестварном свету.Када се његово ментално стање погорша, он одлази у болницу из које политичка прича заправо почиње. Френк замишља да је у Белој кући, да га посећује руски председник Виктор Петров, а стварност је другачија – он је смештен у болници и посећује га доктор пореклом из Русије.И Клер је пацијент у болници за ментално оболеле. Теорија каже да она и Френк пуше тајно јер је то забрањено у оквиру болнице. У паузама од замишљеног живота, друже се са Стампером и Русоом који су у болницу заглавили јер им је алкохол испрао мозак.Иако и ова теорија има своје противнике, свакако је боља од помало излизане да је све ово само Френков сан.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh