• BG

  Борба за наталитет у Општини Варварин

   

  Општина Варварин, мала комуна на Великој Морави, деценијама остаје без становника. О томе смо обавили разговор с Војканом Павићем, председником Општине.

  Каква су демографска кретања у општини Варварин?

  Према попису становништва из 2011. године, општина Варварин има 17.966 становника. У периоду између два пописа наша општина је изгубила 2.156 становника, колико је 2011. године пописано у самом средишту општине, граду Варварину.

  Имајући у виду да је у нашој општини спроведена права пљачкашка приватизација и да од великог броја предузећа попут некадашњих привредних гиганата 14. Октобра и Рубина, као и Иноса, Јастре, Варваринског поља… није остало ништа, због немогућности проналаска сигурног посла у нашој општини велики број младих људи после завршеног школовања у већим градовима не одлучује се на повратак у родни крај, док је приметан и велики број оних који су своје место пронашли у неким европским земљама попут Немачке, Аустрије, Швајцарске па тако у нашој општини постоје насеља која имају више људи на раду у иностранству него у земљи.

  У овом тренутку у нашој општини ради фабрика пелета „Sparrow“, хладњача „Вулић-Вулић“ из Ниша, фабрика намештаја „ДНД Јевтић“ у Обрежу, турпијара у Горњем Катуну, пољопривредни комбинат који је пре пар месеци добио новог власника, али имамо и више хладњача које су смештене у околним селима, у Парцану и Залоговцу, Орашју и Обрежу.

   

  Шта чини Општина ради повећања наталитета?

  Општина Варварин је на седници Скупштине општине половином децембра месеца 2017. године донела две значајне одлуке. Једна се односи на стипендирање најбољих студената тако да су, у односу на протеклу годину, стипендије за наше најбоље ђаке повећане са 7.000 динара на 9.000 динара.

  Повећана су и средства за новорођенчад у односу на прошлу годину са 6.000 динара на 10.000 и та средства ће сваког месеца, до навршетка прве године живота, бити уплаћивана нашим новим становницима.

  Незапослене породиље у овој години добијају на месечном нивоу 15.000 уместо прошлогодишњих 12.000 динара.

  Поред бриге о најмлађима, општина Варварин је, имајући у виду да је због уништене привреде претежно пољопривредна општина, од 11 милиона динара, колико је било обезбеђено у 2016. години, у 2017. години повећала буџет за субвенционисање пољопривредника на 20 милиона, колико износи и овогодишњи, и на тај начин помаже нашим пољопривредницима и младима који желе да се баве овим послом субвенцијама за набавку опреме, механизације, садног материјала, као и нових приплодних грла.

   

  На који начин локална самоуправа делује у циљу поправљања демографске слике?

  Делује се тако што се траже потенцијални инвеститори који би дошли у нашу општину и својим инвестицијама и отварањем нових радних места обезбедили могућност младима да овде раде и живе од свог рада.

   

  Да ли Општина Варварин помаже медицинске третмане неплодности?

  Општина Варварин тренутно не помаже медицинске третмане вантелесне оплодње, али ће се у наредном периоду радити на проналажењу начина и средстава како би био решен и овај проблем.

   

  Може се рећи да је локална самоуправа доста учинила како би повећала број новорођене деце и створила пристојне услове за њихово одрастање.

  У општини Варварин постоји дечији вртић с подручним групама у околним селима, мрежа основних школа, као и средња школа.

  Постоји и Дом здравља „Др Властимир Годић“ који обезбеђује примарну здравствену заштиту становницима општине, укључујући и труднице, породиље, децу и омладину.

  Поред самог Варварина, здравствене услуге се пружају и у шест сеоских амбуланти и у једној стоматолошкој амбуланти у основној школи.

  Како нас је обавестила Јасмина Ракић, лекар специјалиста опште медицине и директор Дома здравља, у Варварину ради педијатријска и гинеколошка служба, али са све мањим бројем пацијената.

  До 2005. године, у дому здравља је годишње отварано око 300 здравствених картона новорођенчади. Последњих година, отвори се од 100 до 120 здравствених картона.

  Према речима директора, Дом здравља пружа здравствену заштиту Варваринцима на сасвим задовољавајућем нивоу, а предњачи квалитет здравствене заштите деце.

  Међутим, деце је све мање.

  Изгледа да, и поред створених пристојних услова за школовање и здравствену заштиту деце, као и поред напора које локална самоуправа упорно предузима како би се родило што више беба, решења нема без опоравка привреде у општини Варварин.

  Док год становници Темнића не могу да себи обезбеде материјалне основе за живот достојан Европљанина у 21. веку, биће присутно исељавање у богатије средине.

  Деца Варваринаца који су се одселили из Варварина, привремено или трајно, не могу бити Варваринци – рођени су негде другде.

  У близини Варварина постоји село Суваја. У овом селу је, према попису из 1981. године, живело преко хиљаду људи. Данас, у Суваји нема ни једног јединог детета!

  Сасвим је реалан страх да ће, за неколико година, већи део Општине Варварин бити у сличном демографском стању.

  Драгана Костић

  Фото: Љубомир Костић

  (Израду овог медијског садржаја суфинансирала је општина Варварин. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не одражавају  ставове органа који је доделио средства)

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com