• Novosti online

  Borel izrazio podršku dijalogu s Rusijom

  Šef evropske diplomatije Žozep Borel branio je danas svoju kontroverznu posetu Rusiji i založio se za dijalog s Moskvom, navodeći da su evropske diplomate bile u kontaktu s advokatima zatvorenog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog.

  „Diplomatski kanali treba da ostanu otvoreni, ne samo zbog prevazilaženja kriza i incidenata, nego i da bismo imali direktne razmene, slanje jasnih i iskrenih poruka, posebno sada kada su nam odnosi daleko od zadovoljavajućih“, navedeno je u njegovoj izjavi.

  Evropa je snažno osudila odluku ruskog suda na Navaljnog osudi na 3,5 godine zatvora, kao i represiju nad njegovim pristalicama. Više od 10.000 ljudi je uhapšeno tokom prethodnih nedelja.

  To je samo jedan od razloga zbog kojih su države članice EU podeljene u vezi Borelove posete Moskvi.

  Rusija je proterala diplomate iz Poljske, Nemačke i Švedske samo nekoliko sati nakon razgovora Borela i njegovog domaćina Sergeja Lavrova o bilateralnim odnosima.

  Ruske vlasti su optužile te diplomate da su učestvovale u ilegalnim protestima podrške Navaljnom 23. januara. Članice EU su negirale da je učinjeno bilo šta protivno propisima.

  Borel je naveo da će 22. februara podneti izveštaj o poseti Moskvi ministrima spoljnih poslova članica EU, kao da će lideri EU na samitu u martu raspravljati o odnosima s Rusijom.

  On je dodao i da su evropske diplomate „u kontaktu“ s advokatima Navaljnog tokom njegove dvodnevne posete.

  Borel je u Moskvi posetio i mesto na kom je pre šest godina ubijen opozicioni političar Boris Njemcov.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com