Gradovi

Bošković: Lokalne samouprave da poštuju rokove

SOMBOR – Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i lokalne samouprave u Somboru dogovorili su se danas da se u najkraćem mogućem roku pronađe model po kome bi se državno poljoprivredno zemljište na teritoriji Sombora dalo u zakup za prolećnu setvu, izjavila je danas ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković.

Ministarka je apelovala na sve lokalne samouprave da poštuju zakon i rokove za usvajanje godišnjih programa zaštite uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta, kao i rokove za sprovođenje javnog nadmetanja za izdavanje državnog zemljišta u zakup.

„To je u interesu poljoprivrednika i svih nas i važno je da se taj posao sprovede na propisan način. Naše inspekcije su već na terenu gde utvđuju činjenično stanje, kako bi se precizirali naredni koraci“, rekla je Bošković Tanjugu nakon sastanka u Somboru.

Ona je podsetila da novi zakon o poljoprivrednom zemljištu predviđa meru obustave transfera sredstava iz budžeta za sve one lokalne samouprave koje ne poštuju rokove.

„Upozoravam da se uzurpacija neće tolerisati i lokalne samouprave imaju obavezu po zakonu da usev skinu u tom slučaju, a uzurpatori će plaćati novčanu kaznu u trostruko većem iznosu u odnosu na prosecnu postignutu cenu zakupa zemljišta na područuju okruga“, rekla je Bogosavljević Bošković.

Kako je kazala, današnjem sastanku prisustvovali su predsednik opštine sa svojim saradnicima, kao i predstavnici poljoprivrednih proizvođača.

Cilj je bio, kako je kazala, da se razmotri stanje na terenu i da se saslušaju njihove primedbe na uzrpaciju i vidi koliko država može da reaguje u tim slučajevima.

Osim toga što zakon predviđa meru skidanja useva i trostruko veći iznos plaćanja kazne za uzurpatore, treba imati u vidu da su tu i druge institucije sistema, jer uzurpatori nisu jači od institucija sistema i države, rekla je ministarka.

„Mislim da ćemo uspeti da prevaziđemo problem i bitno je da lokalne samouprave poštuju zakon i rokove u vezi javnog nadmetanja da ne bi došli u situaciju da ugrožavamo rokove za setvu“, rekla je Bogosavljević Bošković.

Foto Tanjug, video/ arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh