Gradovi

Bošković: Prioritetna gradnja fabrike za otpadne vode

KRALJEVO – Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević-Bošković izjavila je danas da je projekat gradnje fabrike za preradu otpadnih voda i kanalizacionog sistema u Kraljevu, vredan 17,1 milion evra, jedan od prioritetnih i izrazila uverenje da će za njega iz IPA fonda za 2017. biti obezbeđeno finansiranje.

Ona je rekla u Kraljevu da se taj projekat nalazi na listi prioritetetnih infrastrukturnih projekata tog ministarstva u oblasti upravljanja otpadnim vodama i da će finansiranje biti obezbeđeno zajedničkom saradnjom Ministarstva, EU i grada Kraljeva.

Bošković je rekla, nakon što je šef Delegacije EU Majkl Devenport predao tehničku dokumentaciju za taj projekat gradonačelniku Kraljeva Tomislavu Iliću, da je upravljanje otpadnim vodama jedan od najskupljih i najzahtevnijih podsektora životne sredine u procesu pristupanja EU, saopštilo je ministarstvo.

„Srbija je svesna koliki su zahtevi za ulaganjima i potrebama za izgradnjom infrastrukture za sakupljanje i prečišćavanje otpadnih voda“, rekla je ministarka.

Bošković je naglasila da će u Kraljevu biti podignut kvalitet života građana i smanjeno zagađenje reke Ibar.

„Ministarstvo je predložilo izradu tehničke dokumentacije do određenog nivoa kroz PPF4 projekat. Nakon toga PPF5 projekat je nastavio sa daljom izradom i kompletiranjem potrebne tehničke dokumentacije. Pri izradi ove dokumentacije vodilo se računa da sistemi za sakupljanje i prečišćavanje otpadnih voda imaju što niže operativne troškove kako bi budžeti domaćinstava građana bili što manje opterećeni“, rekla je Bošković.

Bošković je zatim posetila Veterinarski specijalistički institut Kraljevo i tom prilikom istakla da je ovo jedan od 12 instituta u Srbiji, koji ima izuzetne rezultate, kompetentan i stručan kadar, adekvatnu opremu i akreditovane procedure po najvišim svetskim standardima.

„Tokom dugogodišnje saradnje EU je u opremu u ovom institutu uložila 300.000 evra, na čemu smo mi izuzetno zahvalni. Institut raspolaže modernom laboratorijskom opremom za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti i kontrolu bezbednosti hrane“, rekla je ona.

Veterinarski institut Kraljevo ima brojne rezultate, pre svega u borbi protiv besnila i svinjske kuge, kazala je ministarka dodajući da više od tri godine nemamo pojavu besnila domaćih životinja, kao i da od 2010. godine nema pojave klasične kuge svinja.

Bošković je istakla da se zahvaljujući tvining projektima sa EU u prethodnom periodu u značajnoj meri transponovali propisi i evropski standarde u veterini i kontroli bezbednosti hrane i dodala da je jedan takav projekat sada u toku „Unapređenje objekata za proizvodnju hrane životinjskog porekla i upravljanje sporednim proizvodima životinjskog porekla“ u vrednosti od dva miliona evra sa planom završetka do 2016. godine, navodi se u saopštenju.

Foto Ministarstvo poljoprivrede

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh