• Gradovi

  Bošković: Radimo na sanaciji i uklanjanju otpada na rekama

  BEOGRAD, 1. juna (Tanjug) – Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković izjavila je danas da se radi na saniranju i rešavanju problema otpada i zagađenja na rekama i priobaljima.

  BEOGRAD – Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković izjavila je danas da se radi na saniranju i rešavanju problema otpada i zagađenja na rekama i priobaljima.

  Ona je dodala da je jedan od pokazatelja da se radi na rešavanju tih problema zasedanje Savske komisije, odnosno održavanje sastanaka predstavnika država Okvirnog sporazuma o slivu reke Save i da će biti sprovedeno sve što je dogovoreno a što se odnosi na zaštitu reke Save od zagađenja.

  „Cilj je bezbedna rečna plovidba, održivo upravljanje vodama i sistem sigurnosti, odbrana od štetnih dejstava, poplave, leda, suše…“, rekla je Bošković.

  Veliki značaj, kako je dodala, ima prekogranična saradnja kada je rec o ovoj oblasti.

  „U Srbiji radimo na tome da omogućimo dobru kordinaciju sa lokalnim samoupravama, da nam pomognu u saniranju divljih deponija, edukaciji jer imali smo slučajeve da pojedina područja očistimo od divljhih deponija i smetlišta i edukacija je jako važna pa očekujem da će građani prepoznati naš trud“, rekla je Bošković obraćajući se učesnicima sastanka iz BiH, Hrvatske, Slovenije.

  Ona je podsetila da je ključni cilj Sporazuma o slivu reke Save uspostavljanje i održavanje prekogranične saradnje u slivu te reke kako bi se obezbedili uslovi za održivi razvoj regiona, a njegovim sprovođenjem države nastoje da postignu uslove za bezbednu plovidbu na Savi i njenim pritokama.

  Bošković je navela da taj sporazum takođe ima za cilj uspostavljanje održivog upravljanja vodama i opasnostima u slivu kao što su poplave, suše, led i nesreće koje uključuju zagađenje vode.

  Bošković je na Šestom sastanku Strana Okvirnog sporazuma o slivu reke Save čije su potpisnice Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Slovenija i Srbija rekla da će se tokom sastanka zajedno sa partnerima sagledati rezultati sprovođenja Sporazuma kao i rezultate rada Međunarodne komisije za sliv reke Save.

  Bošković je istakla da su ostvareni značajni rezulati.

  „Jedan od najvažnijih je što smo odobrili Plan upravljanja slivom reke Save, a pred nama su izazovi vezani za njegovu implementaciju. Pripremamo Plan upravljanja rizikom od poplava za sliv reke Save, zajedno radimo na sprovođenju i pripremi velikog broja projekata koji nam pomažu u ostvarenju glavnih ciljeva, koristeći raspoložive regionalne mehanizme“, rekla je ministarka Bošković.

  U oblasti plovidbe, kako je dodala, najznačajnije je uspostavljanje potpuno operativnog rečnog informacionog servisa u Srbiji. Završna faza njegove je implementacije u Hrvatskoj, kao i dalji razvoj i nadgradnja skupa plovidbenih pravila, rečeno je na sastanku.

  Podsećajući da je Srbija je najnizvodnija država u slivu reke Save Bošković je navela da je važno da ostvarimo dobru regionalnu saradnju, posebno po pitanjima zaštite od štetnog dejstva voda, odnosno od poplava i po pitanjima zaštite kvaliteta voda, imajući u vidu, između ostalog, da se iz savskog aluviona vodom snabdevaju stanovnici gradova duž reke Save i to Sremska Mitrovica, Šabac, Beograd i druga naselja.

  Takođe istakla je, na slivu i uz njene obale nalaze se i brojne prirodne celine od regionalnog značaja, više zaštićenih parkova prirode, močvara, plavnih područja i mrtvaja, od kojih su najpoznatiji Specijalni rezervat prirode Obedska bara i Specijalni rezervat prirode Zasavica.

  Značaj regionalne saradnje postao je vidljiviji i tokom katastrofalnih poplava 2014. godine, koje su posebno pogodile sliv reke Save.

  Bošković je navela da je Vlada Srbije u periodu između dva sastanka Strana pripremila strateška i planska dokumenta u oblasti vodoprivrede i usvojila značajan broj podzakonskih akata i predložila izmene i dopune zakona koji regulišu pitanja iz oblasti plovidbe i iz oblasti zaštite životne sredine.

  Na skupu je ocenjeno da sastanak ima veliki značaj za prekograničnu saradnju u oblasti voda, usmeravanje konkretnih aktivnosti država i traženje zajedničkih rešenja za održivi razvoj u slivu Save.

  Okvirni sporazum o slivu Save potpisan je 2002. a na snagu je stupio 2004. i strateški cilj mu je prekogrančna saradnja država radi bezbeđvanja održivog razvoja regije u slivu Save.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com