Gradovi

Bozaj: Dobra saradnja Turske i Srbije, naročito u ekonomiji

BEOGRAD – Odnosi Turske i Srbije su dobri, naročito na polju ekonomije, izjavio je ambasador Turske u Beogradu Mehmet Kemal Bozaj i dodao da turski investitori vide Srbiju kao dobro mesto i konkurentno tržište.

„Imamo više investitora i na tome hoću da zahvalim srpskoj Vladi i premijeru (Aleksandru) Vučiću. Investitori su ohrabreni, naročito nakon poslednjeg biznis foruma koji je održan 28. i 29. decembra“, rekao je Bozaj u intervjuu za N1.

„Imamo veliku investiciju u Nišu, otvorićemo fabriku u kojoj će raditi 2000 ljudi. Postoji još jedna investicija – fabrika u Vladičinom Hanu za 500 radnika“, rekao je on.

Turizam, takođe, spaja Tursku i Srbiju, navodi ambasador.

„Kao i činjenica da mnogi državljani Turske tokom cele godine tranzitno koriste Koridor 11 u tranzitu iz zemalja zapadne Evrope ka svojoj domovini“, podseća Bozaj.

Prema rečima Bozaja, srpski i turski političari su „veoma posvećeni dobrim odnosima“ i diplomatije dve zemlje odlično sarađuju uprkos različitim stavovima kad je reč o pitanju nezavisnosti Kosova.

„Mnoge zemlje EU, pa i SAD imaju isti stav kao Turska po tom pitanju, pa sa njima Srbija ima dobre odnose. Vlasti u Srbiji su veoma pragmatične i orjentisane na pregovore sa Prištinom, kao i na pronalaženje rešenja. Mi to podržavamo“, rekao je turski ambasador.

Stoga, dodaje Bozaj, bilo bi nefer izdvojiti Tursku kao nekoga ko drugačije razmišlja.

„Mi, kao i ostale zemlje koje su prijateljski nastrojene, želimo da taj problem bude prevaziđen za pregovaračkim stolom u Briselu“, kaže on.

Foto Tanjug, R. Prelić/ arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh