• Gradovi

  Bozaj: Izlaz iz krize u regionu u konsenzusu naroda u BiH

  Izlaz iz trenutne krize u regionu leži u konsenzusu među konstitutivnim narodima u BiH, koji imaju sposobne lidere, ocenio je večeras turski ambasador u Srbiji Mehmet Kemal Bozaj i poručio da Turska veruje da će oni doći do rešenja

  BEOGRAD – Izlaz iz trenutne krize u regionu leži u konsenzusu među konstitutivnim narodima u BiH, koji imaju sposobne lidere, ocenio je večeras turski ambasador u Srbiji Mehmet Kemal Bozaj i poručio da Turska veruje da će oni doći do rešenja.

  „Referendum (u Republici Srpskoj) može da dovede do drugih događaja, koji mogu izazvati nestabilnost. U tom smislu, mi (Turska) ne podržavamo nijednu akciju koja će povećati napetosti u regionu. Verujemo da će politički lideri BiH pronaći dobro rešenje kako bi se uzdržali od povećanja bilo kakvih tenzija u regionu“, rekao je Bozaj Tanjugu.

  Povodom poziva Saveta za sprovođenje mira u BiH vlastima u Republici Srpskoj da odustanu od referenduma i odluke RS da ga održi, Bozaj je izrazio uverenje da će lideri BiH pronaći rešenje za oba entiteta, odnosno i za Federaciju BiH i za RS, i na miran načcin se izboriti sa krizom.

  Na pitanje kakav je stav Turske prema odluci RS da održi referendum o Danu Republike Srpske, Bozaj je rekao da bilo kakva odluka koja narušava teritorijalni integritet BiH ne bi bila dobro prihaćena u regionu.

  „Tražimo da se o takvim stvarima iskreno raspravlja. Znamo da je umešanost Srbije ovde ključna stvar. Ne možete imati mir i stabilnost bez doprinosa i bez srpske akcije“, rekao je Bozaj.

  Komentarišući odluku Srbije da ne pruži podršku održavanju referenduma u RS, Bozaj je ocenio da su „srpska vlada i njeni politički lideri veoma sposobni i iskusni“, kao i da znaju koliki je značaj očuvanja mira.

  Smatra da su poruke srpskog rukovodstva drugim liderima veoma konstruktivne i ističe da veruje da će srpski lideri pronaći način da se problem reši inkluzivnim pristupom.

  „Znam da srpsko rukovodstvo uzima u obzir i brine o svim pogledima po pitanju referenduma. Oni, takođe, prate i slušaju dobro druge poglede, i nastaviće svoj konstruktivan put koji će voditi stabilnosti“, rekao je Bozaj dodajući da će od toga imati koristi svi narodi u BiH.

  Prema njegovim rečima, Turska i Srbija su deo balkanskog regiona i imaju koristi od stabilnosti u tom području.

  „Turska uvek podržava sve incijative, čiji je cilj uzdržavanje od bilo kakvih poteza koji bi imali za posledicu ugrožavanje teritarijalnog integriteta ili teritorijalnog jedinstva bilo koje zemlje u regionu, ne samo BiH. Spremni smo da tu sarađujemo sa Srbijom i o tim temama razgovaramo sa susednim zemljama“, rekao je Bozaj.

  Istakao je da će Turska poštovati sve insitutucije BiH, koje su uspostavljene međunarodnim dogovorima i izrazio nadu da će se „stvari kretati“ na osnovu međunarodnih sporazuma, koje su priznale Srbija, Turska i BiH.

  „Bilo kakvo odstupanje od toga ili bilo šta što će izazvati napetosti usled takvog eventualnog odstupanja, neće biti produktivno. Verujemo u to“, rekao je Bozaj.

  Naglasio je da veruje da je izlaz iz krize u konsenzusu među konstitutivnim narodima u BiH, koji imaju sposobne lidere, i istakao da Turska veruje da će se pronaći rešenje jer je sistem, podsetio je, uspostavljen teškim pregovorima.

  „Sada posle 21 godine, moramo da budemo kreativni i nađemo nešto oko čega će postojati konsenzus svih konstitutivnih naroda BiH“, zaključio je Bozaj.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com