• Gradovi

  Božić u regionu

  ZAGREB/SARAJEVO/BANJALUKA – Širom Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije hrišćani obeležavaju Božić po Gregorianskom, novom kalendaru.

  Sinoć, na ponoćki u zagrebačkoj katedrali, okupilo se mnoštvo vernika, a osim običnih građana, misi koju je vodio kardinal Josip Bozanić prisustvovali su brojni političari, među kojima predstavnici državnog vrha i novoimenovani mandatar Tihomir Orešković .

  Zajedno su bili predsednica Kolinda Grabar Kitarović, dosadašnji predsednik Sabora Josip Leko, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, Vladimir Šeks te novi mandatar hrvatske vlade Tihomir Orešković.

  Zagrebački nadbiskup Josip Bozanić u svojem je obraćanju istakao da Božić osnažuje solidarnost i saradnju u domovini, te da ljudi u Hrvatskoj vape za boljitkom, obnovom zajedništva i jačanjem saradnje.

  Božić upućuje i na odgovornost, posebno na odgovornost za decu i mlade, za porodicu, za starije, nemoćne i bolesne, za celu našu domovinu Hrvatsku, rekao je zagrebački nadbiskup.

  „Hršćanin se ne sme ponašati kao da ga se zbivanja u svetu ne tiču. I ovog ćemo Božića pred jaslicama moliti svako za sebe, za svoju porodicu, za rodbinu, prijatelje i znance, za potrebne, bolesne i starije, za zajedništvo u našoj domovini i za mir u svetu“, kazao je nadbiskup.

  Rimokatolička i deo pravoslavnih crkava, kao i Anglikanska su 1691. prihvatila 1. januar kao Novu godinu.

  Rođene Isusa Hrista obeležava se u BiH, Federaciji BiH i Republici Srpskoj, a u katedrali Srca Isusova u Sarajevu održana je sveta Božićna misa ponoćka koju je tradicionalno predvodio nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić.

  Božićna misa u Sarajevu okupila je veliki broj vernika, koji su došli da s radošću proslave dolazak praznika Isusovog rođenja

  Na samom početku bogoslužja kardinal Puljić je pozdravio sveštenike, časne sestre, zbor i sve druge vernike uz želju da ovu noć dožive susret s Bogom.

  Tokom propovedi je istakao da se posebna pažnja treba posvetiti deci, radnicima, bolesnima i starijim osobama.

  Foto Tanjug, J. Pap/ilustracija

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com