• Gradovi

  Bračni parovi u Kini od danas mogu da imaju dvoje dece

  PEKING – Bračnim parovima u Kini od danas je dozvoljeno da imaju dvoje dece, stupanjem na snagu novog zakona koji je usvojen usled zabrinutosti zbog starenja stanovništva i opadanja broja radno sposobnih stanovnika.

  Novi zakon, koji danas stupa na snagu, dozvoljava rađanje dvoje dece u jednoj porodici, ali zadržava granice kad je reč o rađanju većeg broja dece, prenosi AFP.

  Ovu promenu, kojom je okončana sporna kineska politika jednog deteta, objavila je u oktobru vladajuća Komunistička partija.

  Politika jednog deteta, uvedena krajem 1970-ih godina, ograničavala je većinu parova na samo jedno dete kroz sistem novčanih kazni za prekršioce, pa čak i prisilnih abortusa, čime je sprečeno rođenje 400 miliona dece, dok su vlasti godinama tvrdile da se time pruža ključni doprinos ekonomskom usponu zemlje.

  Međutim, stanovništvo Kine od 1,37 milijardi ljudi, po čemu je to najmnogoljudnija zemlja u svetu, sada brzo stari i ima ozbiljnu rodnu neuravnoteženost, dok je radna snaga u opadanju.

  Kao rezultat nove politike, oko tri miliona beba više rađaće se svake godine u narednih pet godina, čime će se radna snaga uvećati za oko 30 miliona ljudi do 2050. godine, predvidela je Nacionalna komisija za zdravlje i planiranje porodice.

  Eksperti, međutim, tvrde da je do promene politike došlo prekasno da bi se moglo adekvatno odgovoriti na populacionu krizu koja je na pomolu u Kini, dok drugi upozoravaju da mnogi kineski parovi ne žele više dece, naročito s obzirom na izdatke, pa efekti nastupajuće promene ostaju neizvesni, zaključuje francuska agencija.

  Foto Tanjug/video, arhiva

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com