Gradovi

Bramerc: Balkanski lideri da zakopaju ratne sekire

HAG – Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc pozvao je danas balkanske lidere da rade na pomirenju, na putu ka Evropskoj uniji, i prestanu sa dugogodišnjom retorikom koja je pratila ratove 1990-ih i koja stvara razdor.

Bramerc je na balkanske lidere apelovao dve nedelje uoči presude Radovanu Karadžiću, optuženom za genocid i ratne zločine tokom sukoba na Balkanu, koja treba da bude izrečena u Haškom sudu 24. marta, prenosi AFP.

Glavni tužilac Tribunala je izrazio razočaranje nastavljenim podelama između bošnjačke, srpske i hrvatske zajednice.

„Jedno od mojih navjećih razočaranja jeste to što mnogi politički lideri i dalje koriste retoriku koja je bliža nekim izjavama iz prošlosti“, rekao je Bramerc novinarima, dodavši da to „ne bi očekivao od odgovornih političara koji se raduju pridruživanju evropskom projektu“.

Kako je ocenio, „herojska dobrodošlica“ za osuđene ratne zločince po povratku kući ili poricanje srebreničkog genocida od strane nekih lidera u Republici Srpskoj „samo može da ima veoma negativan uticaj na celokupan proces pomirenja“.

Priznavši da je politička realnost složena, Bramerc je rekao da mnogi i dalje odbijaju da prihvate ono što se dogodilo i naglasio da zemlje imaju obavezu da postupaju u skladu sa odlukama i propisima suda.

On je istakao da zemlja koja želi da se pridruži EU mora da poštuje izvestan broj pravila, od kojih je jedno pravilo zakona, a drugo poštovanje sudske odluke.

„Sve dok u Bosni imate tri različita udžbenika istorije za srpsku, hrvatsku i bošnjačku zajednicu sa potpuno različitim ocenama ne samo o ratovima, već o poslednjih 200 godina, dakle ako društvo ne može da se usaglasi o zajedničkoj istoriji, kako onda mislite da krenete napred“, dodao je Bramerc.

Foto Tanjug/D. Peternek, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh