Gradovi

Bramerc: Žalba na presudu Šešelju, otkrivene greške

HAG – Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc najavio je danas da će se Tužilaštvo žaliti na presudu Vojislavu Šešelju.

U saopštenju Bramerca dostavljenom Tanjugu navodi se da je odluka o žalbi doneta nakon pregledanja pisanog obrazloženja koje je većina članova Pretresnog veća iznela oslobađajući Vojislava Šešelja svih tačaka optužnice.

„Imajući u vidu dugoročne posledice grešaka koje smo otkrili u presudi većine članova Pretresnog veća, mi zarad žrtava zločina naglašavamo da je predstojeća žalba od najvećeg prioriteta za ovo Tužilaštvo“, rekao je Bramerc.

Glavni tužilac Haškog tribunala je kazao da će više detalja biti saopšteno u predstojećoj žalbi Tužilastva.

„Smatramo da se dogodio suštinski propust većine članova Pretresnog veća u obavljanju pravosudne funkcije. Većina članova Pretresnog veća nije na odgovarajući način presudila o glavnim aspektima slučaja koji je iznelo Tužilaštvo“, naveo je Bramerc.

On navodi da većina članova nije uzela u obzir veliki deo dokaznog materijala, nije ponudila valjane razloge za svoje zaključke, nije na odgovarajući način primenila standard „van razumne sumnje“.

Bramerc takođe ocenjuje da većina članova veća nije donela zaključke koji se tiču obrasca zločina koji su dokazani iznetim dokaznim materijalom, nije razmatrala tačke optužnice protiv Vojislava Šešelja u svetlu obrasca koji proizilazi iz dokazanih zločina, kao i da „nije pravila razliku između krajnjeg političkog cilja kojem su težili članovi udruženog zločinačkog poduhvata i zločinačkog načina primenjenog za njegovom ostvarenje“.

Kako je Bramerc objasnio, većina članova veća donosila je nerazumske i činjenično suprotstavljene nalaze i nije na odgovarajući način primenila elemente oblika odgovornosti kao što su zajednički zločinački poduhvat i pomaganje i podrška, u skladu s ustanovljenom sudskom praksom.

On je naveo da je po mišljenju Tužilaštva većina Pretresnog veća „nerazumski dozvolila mogućnost da je zločinačko ponašanje bilo samo zakoniti doprinos ratnim nastojanjima, uprkos ogromnom dokaznom materijalu koji ukazuje na suprotno“.

„Prema našem mišljenju, ovakva metodologija je navela većinu članova Pretresnog veća da nerazumno dopusti mogućnost da je protjerivanje civila bilo humanitarni postupak, da je huškački govor mržnje jednostavno imao za cilj podizanje morala srpskih snaga te da je upotreba snaga u cilju etničkog čišćenja bila mera za zaštitu srpskog stanovništva“, naveo je Bramerc.

On je ocenio da je pritom potpuno zanemaren veliki broj zločina koji su dokazani za vreme prvostepenog suđenja, kao i da je većina članova Pretresnog veća zaključila da nije bilo rasprostranjenog ili sistematskog napada na civilno stanovništvo u delovima Hrvatske i Bosne i Hercegovine, kao što je potrebno za dokazivanje zločina protiv čovečnosti.

„Kao i kod svih žalbi koje podnosi Tužilaštvo, uložićemo maksimalne napore kako bismo obezbedili da naša žalba u postupku protiv Vojislava Šešelja bude vođena efikasno, efektivno i pravično i u skladu s pravilima propisanim za žalbeni postupak pred Mehanizmom za međunarodne krivične sudove“, naveo je Bramerc.

Haški tribunal oslobodio je prošle nedelje lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja po svih devet tačaka optužnice, koja ga je teretila da je govorom mržnje podsticao i podržavao ratne zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini tokom ratnih sukoba i proterivanje Hrvata iz Vojvodine.

Većina članova veća, uz suprotno mišljenje sudije Flavije Latanci, zaključila je da Šešelj nije kriv ni po jednoj od devet tačaka optužnice.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh