Društvo

Браниоци Милана Стевановића, осумњиченог бившег директора Геронтолошког центра у Нишу: Узрок смрти је немогуће утврдити јер није извршена ни једна обдукција

Адвокати из Ниша, Марија Јанковић и др Горан В. Ђорђевић, браниоци Милана Стевановића, осумњиченог бившег директора Геронтолошког центра у Нишу, обратили су се јавности саопштењем у коме истичу да није могуће утврдити непосредан узрок смрти преминулих током епидемије коронавируса.

Поред наведеног, браниоци указују и на кршење права свог брањеника зајемчених Уставом и међународним актима.

Саопштење браниоци Милана Стевановића

Саопштење преносимо у целини.

Браниоци осумњиченог Милана Стевановића из Ниша, адвокат др Горан В. Ђорђевић и адвокат Марија Јанковић из Ниша, сматрају неопходним да укажу на следеће:

У досадашњем току истраге, осумњичени и браниоци полазећи од тежине догађаја који су се десили у Геронтолошком центру у Нишу, посебно имајући у виду пијетет према жртвама, уздржавали су се од захтева медија да укажу на бројна непоштовања Законика о кривичном поступку. Иако је намера бранилаца била да се не оглашавају у јавности поводом истраге која је у току и која се води против осумњиченог Милана Стевановића бившег директора Геронтолошког центра у Нишу, имајући у виду наводе у медијима указујемо на следеће:

         Браниоцима је ускраћено право на предлог за предузимање одређених доказних радњи. То су браниоци и учинили поднеском још од 16 априла 2020.године, о коме још увек није одлучено.  Браниоцима није дозвољено право на приговор на налаз и мишљење вештака, обзиром да је налаз и мишљење вештака достављено браниоцима заједно са наредбом о завршетку истране дана 30.09.2020.године, без рока за изјашњење, иако је то право гарантовано чланом 123 став 3. ЗКП-а. Посебно се указује на чињеницу да се осумњиченом ставља на терет кривично дело са смртним исходом више десетина људи, иако се достављени налаз вештака односи на  узрок смрти само за троје преминулих у Геронтолошком центру Ниш и то са закључком Завода за судску медицину у Нишу, да се непосредни узрок смрти сасигурношћу не може утврдити обзиром на то да „није обављена ни једна обдукција“.

         На овај начин повређена су права осумњиченог гарантована Закоником о кривичном поступку, као и уставна права која су гарантована Уставом РС, као и међународноправним актима. Иако је јавност са правом заинтересована за исход овог кривичног поступка, браниоци осумњиченог Милана Стевановића, указују на драстична кршења права осумњиченог у овом поступку. Браниоци указују да у тренутку давања саопштења нису примили оптужницу и да су о истој сазнали из медија.

Да подсетимо, скоро ће пуних шест месеци како је Милан Стевановић у притвору, одакле се брани од оптужби. Многи оптужени су се бранили са слободе, а били је примера и да се оптужени бране и са  неких егзотичних места; из, рецимо, „Задруге“.

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh