Politika

Bravo Ajnštajne! Potvrđeno uvrtanje prostor- vreme

Naučnici su posmatrali „uvrtanje“ prostora i vremena usled sudara dve crne rupe, udaljene više od milijardu svetlosnih godina od Zemlje.

Međunarodni tim naučnika tvrdi da ovo prvo detektovanje gravitacionih talasa otvara novu eru astronomije, preneo je BBC.

Izvor: Youtube

Nežni talasi

Gravitacioni talasi koji dođu do Zemlje izuzetno su slabi i njihova neposredna detekcija zahteva izuzetno osetljive detektore. Trenutno najosjetljiviji detektor gravitacionih talasa je LIGO, koji se sastoji od dve opservatorije, međusobno udaljene 3.000 kilometara – jedne u Livingstonu, američka država Luizijana, a druge u Ričlandu, američka država Vašington. Projekat LIGO započet je 1992. godine, a prva opažanja krenula su 2002. godine. Osim njega, postoje i drugi detektori gravitacionih talasa: VIRGO (Italija), GEO 600 (Nemačka) i TAMA 300 (Japan), čija je izgradnja počela sredinom devedesetih godina prošlog veka.

„Detektovali smo gravitacione talase“, izjavio je na konferenciji za novinare u Vašingtonu Dejvid Rajc, direktor projekta koji je sproveo „LIGO Scientific Collaboration“.

Reč je o eksperimentu vrednom milijardu dolara, koji još od 2002. godine, uz pomoć lasera, traga za fenomenom gravitacionih talasa.

Postojanje gravitacionih talasa, putujućih deformacija prostor-vreme, bila je jedna od ključnih pretpostavki u Opštoj teoriji relativiteta Alberta Ajnštajna, objavljenoj 1916. godine, ali do sada nikada nije potvrđeno njihovo postojanje.

Kip Torne, jedan od osnivača projekta LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory) izjavio je da prostor-vreme u svemiru nije linearno i da sada imaju dokaze za to.

„Tu je negde Nobelova nagrada“, rekao je Torn.

Profesor Karsten Dancman sa Instituta „Maks Plank“ kazao je da je ovo otkriće najvažniji događaj još od otkrića Higsove čestice, objavio je portal Index.hr.

U kontekstu astročestične fizike, najvažnije predviđanje Opšte teorije relativiteta su gravitacioni talasi – nabori u prostor-vremenu koji se šire brzinom svetlosti.

Oni nastaju u procesima koji uključuju intenzivno pomeranje velikih masa, kao što su kolaps središta zvezde pri eksploziji supernove, povezivanje središta dveju galaksija i stapanje neutronskih zvezda ili crnih rupa.

Evo kako te, prosečnom čoveku postpuno „strane“ talase objašnjava čuvnei popularizazator nauke, Nil de Gras Tajson.

Izvor: Youtube

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh