• Gradovi

  Bregu: Suština regionalne saradnje su zajednička rešenja za zajedničke izazove

  Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu izjavila je danas u Ankari na sastanku s ministrom spoljnih poslova Turske Mevlutom Čavušogluom da je pronalaženje zajedničkih rešenja za zajedničke izazove suština regionalne saradnje.

  „RCC ceni dugogodišnje zalaganje i posvećenost Turske regionalnoj saradnji, što će biti nastavljeno ovog leta kada Turska od Kosova preuzima predsedavanje Procesom saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP)“, rekla je Bregu, saopštio je RCC.

  Bregu je kazala da će RCC tokom turskog predsedavanja SEECP predstaviti viziju socio-ekonomskog razvoja regiona posle 2020. godine, odnosno strategiju „Jugoistočna Evropa do 2030. godine“, koja je trenutno u fazi izrade, navodi se u saopštenju.

  Čavušoglu je rekao da će saradnja sa RCC-om na projektima regionalne saradnje u budućnosti biti intenzivnija, naročito tokom turskog predsedavanja SEECP, i dodao, kako se navodi, da su za sam proces izuzetno važni sveobuhvatnost aktivnosti SEECP i njegova vidljivost.

  Bregu se sastala sa Čavušogluom uoči njegove posete Balkanu i obavestila ga o predstojećim aktivnostima RCC-a i o budućim planovima usmerenim na jačanje regionalne saradnje u Jugoistočnoj Evropi.

  Sastanak sa šefom turske diplomatije deo je redovnih političkih konsultacija koje Bregu obavlja u regionu s visokim zvaničnicima ekonomija koje učestvuju u Savetu za regionalnu saradnju, navodi se u saopštenju.

  Ona će se u Ankari sastati i sa predstavnicima Delegacije Evropske unije u Turskoj, s kojima će razgovarati o regionalnoj saradnji, proširenju EU, novoj metodologiji proširenja i o projektima i inicijativama Unije u regionu.

  Beta

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com