Gradovi

Brisel čeka odgovor makedonskih lidera o datumu izbora

BRISEL/SKOPLJE – Kancelarija evropskog komesara za proširenje Johanesa Hana potvrdila je da predstavnici četiri najuticajnije makedonske partije danas treba da izveste Brisel kog datuma će biti održani prevremeni parlamentarni izbori, s obzirom na to da u petak nije postignut konsenzus o tom pitanju.

„Pošto nisu svi partijski lideri potvrdili datum izbora, komesar je jasno stavio do znanja da je sada na njima da postignu dogovor i da predlože novi datum. Komesar Han je zatražio od četvorice lidera da potvrde svoje angažovanje i da nastave sa ispunjavanjem obaveza oko sprovođenja političkog dogovora iz juna kao i prioritetne reforme”, rečeno je za skopski Alsat M iz Hanove kancelarije.

Iz Kancelarije evropskog komesara za proširenje napominju da su se oko toga saglasili lideri VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog, SDSM Zorana Zaeva, DUI Ali Ahmetija i DPA Menduha Tačija.

Navodi se i da je najvažniji uslov komesara Hana bio da “skopska četvrka” postigne napredak po pitanju “suštine i sadržaja dogovora”.

„Mi i naši međunarodni partneri ćemo podržati svaki napor za pripremu fer izbora u skladu sa demokratskim standardima. Komesar je pokušao da ponudi više izvora (finansijskih i personalnih) za Državnu izbornu komisiju i da isto tako obezbedi ravnopravne uslove svim kandidatima da predstave svoje političke programe pred građanima preko svih važnih medija. Komisija će sutra u podne objaviti više detalja“, stoji u odgovoru iz Brisela.

Prema Pržinskom dogovoru četiri partije iz juna prošle godine vanredni parlamentarni izbori u Makedoniji, s ciljem prevazilaženja višemesečne političke krize, trebalo je da budu održani 24. aprila.

U petak, međutim, nije postignut konsenzus “četvorke”, a protiv je bio Zaev, koji tvrdi da do tog roka tehnički nije moguće obezbediti fer i poštene izbore, a pre svega nije moguće ažurirati birački spisak, što je za tu stranku veoma važno.

Deo skopskih medija objavio je danas da su se Gruevski, Ahmeti i Tači dogovorili da datum izbora bude pomeren za 5. jun, a ako ni tada ne budu održani, onda će, kako se navodi, izbori biti održani u redovnom roku za dve godine.

Han je napuštajući Skoplje nakon neuspešnih pregovora u petak, poručio da je sada “na partijama da postignu rešenje”, te da ga pozovu kada, kako je rekao, budu spremni.

Alsat M je javio i da konačni rok za postizanje novog dogovora ističe ujutru, kada Briselu treba poslati “jasan i precizan signal”.

Isti izvor tvrdi da su SDSM s jedne i VMRO, DUI i DPA s druge strane pregovore započele juče daleko od očiju javnosti, kojima je prisustvovao i posrednik EU Peter Vanhojte i predstavnici američke ambasade, koji su dopunili svoj stav da treba da budu ispunjeni i uslovi za izbore, a ne samo datum čime je praktično podržan stav SDSM-a.

VMRO, DUI i DPA insistiraju da novi datum izbora bude 5. jun i napominju da je period do ovog datuma sasvim dovoljan za prečišćavanje biračkog spiska i pripremu fer izbornog procesa.

Međunarodni predstavnici su, prenosi Alsat M, i tokom prgovora u petak ukazali da, ako postoji dobra volja, spisak može da se prečisti i za tri nedelje, ali da u suprotnom nisu dovoljne ni tri godine.

Foto Tanjug, Z. Žestić/ arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh