Gradovi

Brisel da ubrza planove za borbu protiv terorizma

PARIZ – Francuska i Nemačka pozvale su danas Evropsku uniju da ubrza usvajanje planova koji imaju za cilj razbijanje finansiranja terorističkih grupa.

Pariz, koji se oporavlja od dva velika teroristička napada prošle godine, i Berlin, žele da planovi budu implementirani do juna, rekao je izvor na razgovorima dve vlade u francuskoj prestonici.

„Moramo da ubrzamo proces“, izjavio je francuski ministar finansija Mišel Sapin na konferenciji za novinare sa svojim nemačkim kolegom Volfgangom Šojbleom.

Poziv je usledio sedmicu pošto je Evropska komisija izašla sa planovima da saseče finansiranje terorističkih grupa, za šta se Francuska snažno zalaže nakon napada prošlog januara i novembra, u kojima je poginulo 147 ljudi.

Mere uključuju unapređenje napora na praćenju sumnjivog međunarodnog toka novca kao i izgradnju boljeg razumevanja kako međunarodne grupe koriste virtuelnu valutu, poput Bitkoina.

Sapin je ocenio da su planovi „dobri predlozi“, a da je jedina zabrinutost Francuske i Nemačke da „oni budu usvojeni ekstremno brzo na evropskom nivou, kako bi mogli da se što pre primene u svakoj od država“, preneo je AFP.

Planovi, koje takođe mora da odobri Evropski parlament, uglavnom se zasnivaju na francuskim predlozima.

Ministri finansija EU sastaće se u petak u Briselu.

Francuska vlada je prošlog meseca oštro kritikovala Komisiju zbog kašnjenja u iznošenju predloga.

AP Photo/Michel Euler

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh