• Gradovi

  Brisel predlaže zabranu ulaska u EU

  Ovu meru treba da odobre šefovi država i vlada svih zemalja članica EU večeras na video konferenciji posvećenoj borbi protiv korona virusa.

  Nakon što je porast slučajeva COVID-19 u Evropi doveo do toga da je italijanska vlada zatvorila granice, ostale zemlje članice su primenile drastične mere uključujući delimično zatvaranje svojih granica.

  „Naše mere za suzbijanje epidemije koronavirusa biće efikasne samo ako se koordiniramo na evropskom nivou“, rekla je predsednica Evropske komisije.

  „Moramo da preduzmemo izuzetne mere da zaštitimo zdravlje naših gradjana. Ali budimo sigurni da će roba i osnovne usluge i dalje slobodno cirkulisati na našem unutrašnjem tržištu. To je jedini način da se spreči nestašica medicinske opreme ili hrane“, rekla je fon der Lajen.

  Čelnici Evropske unije trebalo bi da održe sastanak putem video linka o naporima da se obuzda širenje virusa, koji je sada zarazio više od 50.000 ljudi širom Evrope i odneo više od 2.000 života.

  Pošto je Italija prijavila najviše slučajeva zaraženih virusom i ima najviše smrtnih slučajeva, osim Kine, susedne zemlje, uključujući Austriju i Sloveniju, ograničile su saobraćaj, ali druge države EU, uključujući Nemačku, Poljsku, Slovačku i Kipar, takodje su uvele ograničenja koja mogu štetno da utiču na ekonomiju EU i uspore isporuke medicinske opreme.

  Austrija, Madjarska, Češka, Poljska, Litvanija i Nemačka plus Švajcarska koja nije članica, obavestile su komisiju da su preduzele trenutne korake prema pravilniku EU o granici, omogućavajući državama članicama da, u izuzetnim okolnostima, ponovo uvedu granične kontrole u ​​odredjenom periodu.

  Različiti pristupi u različitim zemljama izazivaju zabrinutost da bi osnovna medicinska oprema mogla biti blokirana.

  EU traži od svojih članica da na svojim granicama uvedu zajedničke zdravstvene preglede kako bi ograničili širenje virusa, ali ne i blokirali transport važne medicinske opreme.

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com