• KiM

  Brisel: Produženo važenje statusno neutralnih KS tablica

   

  Slide

  Pokrivalica

   

   

  Slide

  Đurić:Građani mogu ukoliko žele bez ikakvih troškova da izvrše registarciju statusno neutralne tablice

   

   

  Slide

  Đurić: Sprečeno ukidanje srpskih tablica na KiM

   

   

  Slide

  Đurić:Razgovarali smo o Telekomu,postignut izvestan napredak

   

   

  Đurić: Sprečeno ukidanje srpskih tablica na KiM

  BRISEL – U okviru tehničkog dijaloga Beograda i Prištine postignut je večeras dogovor kojim je sprečeno ukidanje tablica republike Srbije za područje Kosova i Metohije, dogovoren produžetak važenja statusno neutralnih KS tablica kao i prelepljivanje statusnih simbola umesto korišćenja probnih tablica prilikom prelaska administrativne linije.

  Šef Kancelarije za KiM Marko Đurić saopštio je da je delegacija Beograda zadovoljna postignutim sporazumom.

  On navodi da će večeras usaglašeni dogovor zameniti po Srbiju najteži i najgori sporazum iz 2011. godine, dogovoren od strane tima Vlade Srbije na čijem čelu je bio Borislav Stefanović, koji je predviđao ukidanje srpskih registarskih tablica na KiM, prestanak izdavanja registarskih tablica Republike Srbije na KiM kao i prestanak izdavanja statusno neutralnih tablica sa oznakom KS.

  ”Mi smo na ovim razgovorima koji su trajali više dana sprečili ukidanje tablica Republike Srbije za područje Kosova i Metohije. Sprečili smo i ukidanje tablica koje su statusno neutralne i produžili njihovo važenje na još pet godina”, izjavio je Đurić u Briselu.

  Đurić dodaje da dogovor predviđa da u narednih 12 meseci potpuno nesmetano funkcionise režim srpskih tablica na KiM i da se one bez saglasnosti Srbije i EU ne mogu ukinuti.

  Sporazum delegacija Beograda i Prišine o registarskim tablicama predviđa i uvođenje nalepnica kojima će biti prelepljeni statusni simboli prilikom prelaska sa teritorije Kosova u centralnu Srbiju i obratno. Time će biti sprečeno korišćenje proba tablica i skidanje srpski tablica prilikom ulaska na teritoriju KiM, što je još jedna od odredbi sporazuma iz 2011. godine.

  ”Tako smo sprečili da tablice na kojima bi pisalo tzv Republika Kosovo i na kojima bi se nalazio tzv kosovski grb ulaze na našu teritoriju. Umesto toga te tablice će se prelepljivati sa dve bele trake, počev od 15. novembra. To će važiti i za srpsku stranu”, objasnio je Đurić.

  Režim prelepljivanja statusnih simbola neće važiti za sever KiM niti za tablice sa statusno neutralnim KM oznakama.

  Šef delegacije Beograd u tehničkom dijalogu sa Prištinom Marko Đurić potvrdio je da je u ovoj rundi razgovora u Briselu postignut izvestan napredak u oblasti dogovora o telekomunikacijama.

  ”Mi nismo prihvatili da naša imovina bude dovedena u pitanje. Nismo prihvatili da bude dovedena u pitanje statusna neutralnost pozivnog broja za našu južnu teritoriju, kao geografski kod, niti smo dozvolili ni da bude dovedenau pitanje bezbednost građana putem presretanja poziva.

  To su glavni razlozi zbog kojih jos nema dogovora”, objasnio je Đurić

  Razgovori o Telekomu nastavljaju se 26. septembra u Briselu.

   

  EU pozdravlja ishod razgovora, poziva na dalji napredak

  Delegacije Beograda i Prištine postigle su danas dogovor o primeni sporazuma o slobodi kretanja, u okviru dijaloga u kojem posreduje EU, saopštila je Evropska služba za spoljne poslove.

  „EU pozdravlja ishod današnjih razgovora i poziva obe strane da postignu napredak u celokupnom preostalom radu na primeni dogovorenog, posebno kad je reč o telekomunikacijama, Zajednici srpskih opština i energetici“, navodi se u saopštenju.

  U saopštenju se kaže da su, posle isrcrpnih razgovora, šef delegacije Beograda direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić i šefica prištinskog tima Edita Tahiri postigli dogovor o primeni preostalih elemenata sporazuma o slobodi kretanja, u okviru dijaloga u kojima posreduje EU od 2011. godine.

  Da bi se olakšalo slobodno kretanje ljudi i robe, strane su se saglasile da takozvane „probne“ registarske tablice više ne budu zahtevane počev od 15. novembra 2016. godine za putovanja sa jedne na drugu stranu.

  Obe strane su se saglasile da se na relevantne delove registarskih tablica stave nalepnice, dok tablice koje koriste stanovnici Kosova neće biti podvrgnute tom propisu, stoji u saopštenju.

  Strane su se dogovorile da registracija svih vozila sa registarskim tablicama koje izdaju kosovske vlasti počne 15. januara 2017. godine i da traje 12 meseci, posle čega će to pitanje biti ponovo biti razmotreno u okviru dijaloga.

  Kosovo će produžiti važnost registarskih tablica sa oznakom KS za pet godina, posle čega će to pitanje biti ponovo razmotreno u sklopu dijaloga, navodi se u saopštenju.

  Na temu telekomunikacija, dodaje se, održani su sveobuhvatni razgovori i postignut je napredak u pogledu ključnih elemenata za primenu.

  „Obe strane su se dogovorile da nastave pregovore 26. septembra u Briselu pod posredovanjem EU“, saopštila je Evropska služba.

  Strane su se, takođe, saglasile da sprovedu, kao i EU, informativnu kampanju kako bi stanovnicima objasnili kako da registruju vozila sa ovim registarskim tablicama.

  Sadržina i modaliteti te kampanje biće predmet razgovora u narednim nedeljama, zaključuje se u saopštenju Evropske službe za spoljne poslove.

   

  Tahiri: Dobar uspeh u dijalogu o slobodi kretanja

  Šefica delegacije Prištine u tehničkom dijlogu sa Beogradom Edita Tahiri kaže da je finalizovanjem svih aspekata dogovora o slobodi kretanja iz 2011. godine postignut dobar uspeh u dijalogu Beograda i Prištine.
  Tahiri je naglasila da je posle deset sati pregovora u Briselu postignut konačan dogovor o slobodi kretanja kao i dogovor o ukidanju jednostranih tablica koje je, prema njenim rečima, Srbija nametala kosovskim tablicama.

  Prema njenim rečima postignut je reciprocitet kada je reč o registarskim tablicama.

  „Reciprocitet u dogovorima je važna stvar, jer pomaže u cilju razvoja bilateralnih odnosa i normalizacije susedskih odnosa Kosova i Srbije“, izjavila je Tahiri u Briselu.

  Šefica prištinske delegacije kaže da je postignut i dogovor prema kome će preostale, kako kaže, nelegalne registarske tablice za vozila koja se kreću na teritoriji Kosova biti ukinute u određenom periodu.

  Tahiri je potvrdila i da će važenje statusno neutralnih KS tablica biti produženo na određeno vreme, što će, prema njenim rečima, pomoći onima koji žele da pređu na kosovske RKS registarske tablice.

  ”Dogovoreno je i da do novembra počne sa radom Kancelarija za civilne registre i statusna pitanja i da se krene sa izdavanjem kosovskih državnih dokumenta za sve građane Kosova, uključujući i Srbe sa severa Kosova”, izjavila je Tahiri.

  Ona je dodala da je dogovor o reciprocitetu tablica bio postignut još prošle nedelje, ali da su ga sada samo ”stavili na papir” i time finalizovali sve aspekta dogovora o slobodi kretanja.
   

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com