Gradovi

Britanija i Francuska: Prekinuti s napadima na pobunjenike!

PARIZ – Velika Britanija i Francuska pozvale su danas sirijsku vladu i njenog saveznika Rusiju da hitno prekinu s napadima na pobunjenike u Siriji, koje podržava Zapad.

U zajedničkom saopštenju dve zemlje naglašeno je da sve strane moraju da u potpunosti primenjuju sporazum o prekidu neprijateljstava i bez sputavanja omoguće pristup svim područjima, koja su pod opsadom, prenosi Rojters.

Svi napadi na civile i zdravstveno osoblje, takođe, moraju biti zaustavljeni, navodi se u saopštenju, koje je objavljeno nakon francusko-britanskog samita.

Kako se dodaje, sirijska vlada i njeni saveznici moraju da zaustave „marš na Aleppo, koji je kompromitovao mirovne izglede, a preti i da dramatično pogorša izbegličku krizu i bude koristan za Islamsku državu“.

Velika Britanija i Francuska su, takođe, pozvale Rusiju da iskoristi svoj uticaj na pobunjenike na istoku Ukrajine kako bi se zaustavilo nasilje u toj zemlji i apelovale na ukrajinsku vladu da ujedini svoje napore za primenu reformi.

Britanski premijer Dejvid Kameron, predsednik Francuske Fransoa Oland i nemačka kancelarka Angela Merkel sutra će putem konferencijskog poziva razgovarati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o prekidu vatre u Siriji, saopštila je danas britanska vlada.

„Sutra je prilika da lideri Britanije, Francuske i Nemačke zajedno jasno poruče predsedniku Putinu da je potrebno da se ovo primirje održi, da bude trajno i da otvori put ka stvarnoj političkoj tranziciji“, rekao je Kameronov portparol, a prenela agencija AFP.

Foto Freeimages – delcourk

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh