Svet

Britanija i Francuska: Rusija da prestane sa napadima u Siriji

Ambasadr Velike Britanije pri UN Metju Rajkroft podsetio je da će zvaničnici država koje pokušavaju da zaustave sukob u Siriji u četvrtak u Minhenu razgovarati o napretku na tim problemima.

Francuski ambasador pri UN Fransoa Delatr kazao je da je poboljšanje humanitarne situacije „uslov za kredibilne političke pregovore“.

rusija sirija avion bombardovanje

„Režim i njegovi saveznici ne mogu da se pretvaraju da pružaju ruku opoziciji dok drugom rukom pokušavaju da ih unište“, rekao je Delar.

Kurdski borci su ranije danas, uz podršku ruskih vazdušnih snaga, krenuli u ofanzivu u severnoj Siriji, u pokušaju da zauzmu vojnu vazduhoplovnu bazu koja je u rukama sirijskih pobunjenika, saopštili su aktivisti i pobunjenici.

AP navodi da su kurdski borci među najefikasnijim snagama koje se bore protiv terorističke organizacije Islamska država, ali da su uglavnom ostali neutralni u konfliktu između Asada i pobunjenika.

Sirijska Opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Velikoj Britaniji saopštila je da je od početka ofanzive 1. februara u provinciji Alepo oko 518 osoba ubijeno, među kojima su 101 civil, 169 pobunjenika i 143 vojnika i pripadnika provladinih snaga.

Najmanje 250.000 ljudi ubijeno je u sukobima koji traju od marta 2011. godine u Siriji, a više miliona je raseljeno.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh