• Gradovi

  Britanija i Italija: Potrebno je reformisati Evropsku uniju

  LONDON – Britanija i Italija se slažu da je potrebno reformisati Evropsku uniju kako bi se zaštitila prava onih članica EU koje nisu članice evrozone, unapredio poslovni sektor i izborilo sa izbegličkom krizom, navodi se u zajedničkom tekstu britanskog i italijanskog ministra spoljnih poslova, Filipa Hamonda i Paola Đentilonija.

  Britanija je pokrenula pitanje promene nekih uslova svog članstva u EU uoči referenduma o ostanku u Uniji, planiranom do kraja 2017. godine, ali britanski premijer Dejvid Kameron do sada nije uspeo da sa kolegama iz EU postigne dogovor o ograničenju pristupa izbeglica određenim socijalnim povlasticama, preneo je Rojters.

  U zajedničkom tekstu objavljenom u britanskom „Dejli Telegrafu“, Hamond i Đentiloni su naveli da se njihove države slažu oko mnogo čega.

  „Italija i Velika Britanija se slažu da postoji potreba za snažnim reformama EU, pojednostavljenju njenog funkcionisanja, njenim procedurama i propisima“, navela su dvojica ministara.

  „Možemo zajedno da radimo na paketu reformi Unije, koji će se pozabaviti specifičnim pitanjima kao što su uloga nacionalnih parlamenata, konkurentnost, ekonomsko upravljanje i socijalni sistemi, kako bi EU postala jednostavnija, efikasnija i sa manje birokratije“, istakli su Hamond i Đentiloni.

  Dvojica šefova diplomatija su navela i da EU treba da ima „različite puteve integracije“, koji mogu istovremeno da se odvijaju. To predstavlja ključni zahtev Britanije, koja se sve više udaljava od sve čvršćeg političkog ujedinjenja, na čemu radi većina od 28 zemalja članica bloka.

  Foto Tanjug, video, screenshot, ilustracija

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com