• Svet

  Britanija: Ishod referenduma krajnje neizvestan

  LONDON – U Velikoj Britaniji danas se održava istorijski referendum o ostanku ili izlasku te zemlje iz EU, na kojem pravo glasa ima više od 46 miliona birača, a čiji je rezultat, koji prate političari i mediji širom sveta, krajnje neizvestan.

  Pitanje na referendumu, koji bi mogao u značajanoj meri da odredi budućnost ne samo Britanije, već i Evrope, glasi: „Da li Ujedinjeno Kraljevstvo treba da ostane članica EU ili da napusti EU?“.

  Birališta su otvorena u sedam sati, a biće zatvorena u 22 sata po lokalnom vremenu. Prema rezultatima ankete, koju je sprovela agencija za istraživanje javnog mnjenja BMG, 67 odsto anketiranih reklo je da će „definitivno glasati“, a 12 odsto da će „verovatno glasati“.

  Britanski premijer Dejvid Kameron, koji je predvodio kampanju za ostanak Britanije u Uniji, sinoć je uputio poslednji poziv glasačima uoči referenduma. Uz podršku bivšeg premijera Gordona Brauna, i Džona Mejdžora, lidera liberalnih demokrata, Kameron je pozvao birače da na prvom mestu misle na ekonomiju i radna mesta.

  Bivši gradonačelnik Londona i jedan od lidera kampanje za izlazak Britanije iz EU, Boris Džonson, izjavio je da je za njega današnji referendum o ostanku ili izlasku zemlje iz Unije važniji od njegove budućnosti u politici.

  Iz Brisela su u prethodnom peridu više puta stizale poruke upozorenja na posledice britanskog izlaska iz Unije po obe strane, a predsednik Evropskog saveta Donald Tusk kaže da bi Bregzit „mogao da bude početak destrukcije ne samo EU, već i celokupne zapadne političke civilizacije“.

  Generalni sekretar Saveta Evrope Torbjorn Jagland izjavio je da se nada da će Britanci izabrati da ostanu u EU, ali i da će se Evropa, ako odluka bude drugačija, time pozabaviti na „racionalan način“.

  Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da se nada da će Britanci glasati za ostanak u EU i poručila da bi volela da, nakon Bregzita, svi porazgovaraju o budućnosti bloka – ne samo šest država osnivača ili samo članovi evrozone.

  Referendum u Britaniji je tema koja dominira u medijima širom sveta.

  Ukoliko Britanci izglasaju izlazak iz EU, Velika Britanija će izgubiti uticaj na globalnom nivou, pišu danas kineski mediji. Kineska vlada se nije otvoreno izjasnila o referendumu, ocenivši da je to „unutrašnje pitanje“ te zemlje, ali u diplomatskim krugovima postoji jasna podrška kampanji za ostanak u Uniji, piše kineski Global tajms.

  Referendum prate i norveški mediji, a list „Aftenposten“ piše da bi „danas Britanija mogla da podeli Evropu“. Danski „Berlingske“ objavio je uvodnik na engleskom u kojem moli građane Britanije da ostanu u EU, strahujući da bi evroskeptična Danska mogla da izgubi svog ključnog saveznika u Briselu.

  O potencijalnim posledicama britanskog referendima razmišlja se i na Balkanu, a stručnjak za region sa Londonske škole ekonomije Džejms Ker-Lindzi ocenio je za Tanjug da se odlukom Britanaca o ostanku u Uniji ne bi mnogo toga promenilo ni za Evropu ni za Balkan dok bi „Bregzit“ vodio na „potpuno neistražen teren“.

  Da li će eventualni izlazak Velike Britanije iz Evropske unije uticati na put Srbije ka članstvu u EU ne zavisi od naše zemlje koja mora da čini sve što je do nje kako bi se dostigli evropski standardi, ojačala privreda, podigao nivo vladavine prava i životnog standarda građana, izjavio je danas ministar pravde Nikola Selaković.

  Predsednica Fonda za političku izuzetnost Sonja Liht rekla je da bi eventualni izlazak Velike Britanije iz EU izazvao ogromne potrese, pre svega u toj zemlji, dok bi takav ishod referenduma mogao da poveća evroskepticizam u Srbiji, ali ne i da pokoleba Srbiju na putu ka EU.

  Prema rezultatima ankete, koju je danas objavila agencija za ispitivanje javnog mnjenja „Ipsos MORI“, 52 odsto Britanaca je za ostanak u Evropskoj uniji, dok je 48 odsto za napuštanje.

  Na birališta će izaći britanski i irski državljani, kao i državljani Komonvelta koji imaju prebivalište u Ujedinjenom Kraljevstvu, ali i državljani UK u inostranstvu koji se poslednjih 15 godina nalaze biračkim spiskovima. Pravo glasa ovog puta imaće i građani Gibraltara.

  Britanija je sličan referendum održala i 1975. godine kada je 67 odsto građana glasalo za ostanak u tadašnjoj Evropskoj ekonomskoj zajednici.

  Opširnije o referendumu u Velikoj Britaniji pročitajteovde.

  AP Photo/Tim Ireland

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com