Novosti online

Британски ресторани укидају дуге меније

Лондон – Водећи британски ресторани одлучили су да укину дуге меније и ограниче својим гостима избор јела како би смањили бацање вишка хране и дали својим куварима више креативне слободе.

„Ми смо тако одлучили”, изјавио је Микаел Јонсон (49), главни кувар у ресторану „Хедон” у западном Лондону.

Овај Швеђанин одлучио је прошлог лета да мени избаци из употребе, након четворогодишњег праћења укуса својих гостију.

„Све више редовних гостију не жели да види мени, већ очекују моју препоруку”, изјавио је Јонсон за АФП.

„Хедон” је добио Мишелинову звезду 2012. године, годину дана после отварања, и од 2013. налази се на листи 50 најбољих ресторана у свету.

„Неки желе да их изненадимо, други не знају шта да наруче”, приметио је Јонсон, који сада одлучује шта ће посетиоци јести, иако увек питају госте приликом резервације о њиховим жељама.

„Из личног угла, врло је интересантно радити на овај начин, јер два дана нису иста”, истакао је Јонсон, пренео је Танјуг.

Он користи расположиве намирнице да сваке вечери припреми седам до 10 јела, и то она која захтевају висок квалитет и ретке састојке.

„Уколико имамо гргеча на менију, који се мења на два месеца, онда је немогуће понудити изузетног гргеча сваког дана. Овако, ако не могу да нађем гргеча, бићу срећан да припремим ромб рибу или неку другу врсту. Могу, на пример, да за један сто сервирам шљуку, за други зеца, јер немам довољно за све”, објаснио је Јонсон.

Друга предност укидања менија је смањено бацање хране, јер је потребно складиштити мање намирница.

„Приметили смо разлику, нарочито када су у питању морски плодови и пецива, који сад могу да се припремају у последњем тренутку”, рекао је кувар.

Ресторан „Хедон” само је пример тренда који узима маха, а све у складу с интересом гостију да се изненаде понуђеним јелом пошто о ресторану све сазнају на друштвеним мрежама.

Нови тренд, примећен и у Француској и Њујорку, омогућава и већу слободу куварима да експериментишу с намирницама које имају.

Ограничавање броја јела у понуди следе и лондонски ресторани „Араки” и „Хибискус” који имају по две Мишелинове звезде, али и „Чекерс” у Монтгомерију (Велс).

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh