Svet

Britanski sudija optužio Putina za ubistvo

Slučaj bivšeg ruskog agenta Aleksandra Litvinjenka

Oven: Postoji „velika verovatnoća“ da je FSB organizovala ubistvo, dok je operaciju „verovatno odobrio“ Putin *Prvi put da neko na zvaničnoj funkciji dovodi ruskog predsednika u vezu sa ovim slučajem *Moskva ističe da je odlukom britanskog suda narušen princip pretpostavke nevinosti *Zaharova: Slučaj politizovan

Autor: M. K.

London, Moskva – Ubistvo bivšeg ruskog agenta Aleksandra Litvinjenka, koji je umro tri nedelje nakon što je popio čaj sa otrovom u jednom hotelu u Londonu, verovatno je odobrio ruski predsednik Vladimir Putin, saopštio je juče britanski sudija Robert Oven.

On u izveštaju na 326 strana tvrdi da je siguran da je Litvinjenko u novembru 2006. poslužen čajem s fatalnom dozom polonijuma-210, radioaktivnog izotopa koji je čak i u malim dozama smrtonosan ako se unese u organizam. Kako je naveo, postoji „velika verovatnoća“ da je ruska Federalna služba bezbednosti (FSB), naslednik KGB-a, organizovala ubistvo, dok je operaciju „verovatno odobrio“ Putin. Litvinjenko je pre nego što je umro optužio Putina da je naredio ubistvo, ali je ovo prvi put da neko na zvaničnoj funkciji dovodi ruskog predsednika u vezu sa ovim slučajem.

Rusija ne prihvata odluku britanskog suda o smrti bivšeg pripadnika ruskog FSB-a jer je time narušen princip pretpostavke nevinosti, prenele su RIA Novosti, piše Sputnjik. „Rusija ne prihvata nikakvu odluku suda jer su korišćeni dokazi prima facie, odnosno dokazi koji su neophodni da bi slučaj postojao. Drugim rečima, narušen je princip pretpostavke nevinosti koji utiče na međunarodne odnose“, rekao je izvor.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je rekla juče da Vlada ne smatra da su Ovenovi zaključci objektivni i nepristrasni. „Žao nam je što je slučaj politizovan i što je bacio senku na generalnu atmosferu bilateralnih odnosa“, navodi se u saopštenju Zaharove. Ona je naglasila da je odluka Britanije da se pokrene javna istraga o slučaju politički motivisana, te da proces nije bio transparentan za rusku stranu i javnost.

Rusija je odbila da izruči dva glavna osumnjičena Andreja Lugovojai Dmitrija Kovtuna. Lugovoj je član ruskog parlamenta, što znači da ima imunitet. U intervjuu za novinsku agenciju Interfaks, preneo je AP, rekao je da su optužbe protiv njega „apsurdne“. „Kao što smo i očekivali, senzacije nije bilo. Rezultati istrage koji su danas saopšteni još jednom potvrđuju antagonizam Londona prema Rusiji i konzervativan stav i nevoljnost Britanaca da utvrde pravi uzrok Litvinjenkove smrti“, rekao je Lugovoj.

Kovtun, koji je sada biznismen u Rusiji, rekao je da neće komentarisati izveštaj dok ne dobije više informacija o njegovom sadržaju, izvestio je Interfaks, preneo je Bi-Bi-Si. Londonska policija je saopštila da će se istraga o „hladnokrvnom i proračunatom ubistvu“ nastaviti.

Litvinjenko, bivši agent FSB-a, pobegao je u Britaniju 2000. i postao žestoki kritičar ruske bezbednosne službe i Putina, koga je optužio za umešanost u organizovani kriminal. Oven je rekao da „se smatra da je Litvinjenko izdao FSB“ svojim delovanjima, te da su „organizacije i pojedinci u ruskim vlastima imali jake motive da preduzmu akcije protiv Litvinjenka, što uključuje i njegovo ubistvo“.

Litvinjenkova udovica Marina je juče izjavila ispred Visokog suda da joj je „veoma drago što je reči njenog supruga koje je izgovorio na bolesničkom krevetu kojima je optužio Putina dokazao engleski sud“. Ona je apelovala na britanskog premijera da preduzme hitne korake protiv ruskih agenata koji operišu unutar Britanije zbog izveštaja. „Zahtevam da se svi ruski obaveštajni operativci proteraju iz UK-a. Takođe apelujem da se uvedu ciljane ekonomske sankcije i zabrana putovanja imenovanim pojedincima, uključujući (bivšeg šefa FSB-a Nikolaja) Patruševa i Putina“, rekla je ona.

O Ovenovim zaključcima o slučaju britanska ministarka unutrašnjih poslova Tereza Mej je juče diskutovala u Parlamentu. Oven je u izveštaju od 326 strana naveo da prema dokazima koje je video operaciju da se ubije Litvinjenko je „verovatno“ odobrio tadašnji šef FSB-a Nikolaj Patrušev, koji je sada lider saveta bezbednosti šefa države, kao i sam Putin. Britanski sudija je rekao da je Litvinjenko više puta javno uputio kritiku „izuzetno lične prirode“ na račun predsednika Putina. On je takođe naglasio da su mogući motivi za ubistvo i saradnja Litvinjenka s britanskim obaveštajnim službama i ruskim disidentima. „Nesumnjivo postoji lična dimenzija antagonizma“, napisao je Oven, piše Bi-Bi-Si. Prema njegovim rečima, upotreba polonijuma 210 je „ako ništa drugo snažan pokazatelj umešanosti države“, budući da on mora da se napravi u nuklearnom reaktoru.

Britanska vlada je imenovala Ovena da predvodi javnu istragu o ubistvu bivšeg agenta, što je narušilo odnose između Londona i Moskve. On je prošle godine saslušao na desetine svedoka i pregledao dokaze britanske obaveštajne službe. Pošto je svoja saznanja saopštio Kraljevskom sudu pravde u Londonu, Oven je rekao da „ne može biti sumnje da su Aleksandra Litvinjenka otrovali Lugovoj i Kovtun“ 1. novembra 2006. u baru luksuznog hotela „Milenijum“. Litvinjenko je umro tri nedelje kasnije od akutnog sindroma radijacije. „Zaključio sam da postoji velika verovatnoća da je Lugovoj otrovao Litvinjenka po naređenju FSB-a. Dalje sam zaključio da je operaciju FSB-a u vezi sa ubistvom Litvinjenka verovatno odobrio Patrušev, tadašnji šef FSB-a, kao i predsednik Putin“, naveo je Oven.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh