Zabava

Britanskim naučnicima je sada dozvoljeno da menjaju gene ljudskih embriona

FotoviaFlickr user Lunar Caustic

Naučnicima u Velikoj Britaniji je od 1. februara dozvoljeno da genetski menjaju ljudske embrione, prvi put u istoriji našeg postojanja.

Dozvola za menjanje DNK embriona može se dobiti u prvih sedam dana od same oplodnje, ali je i dalje zabranjeno uneti izmenjen embrion u telo žene. Zato će dozvola koju izdaje Komisija za humanu oplodnju i embriologiju omogućiti naučnicima da bolje „razumeju gene koji su neophodni za uspešan razvoj ljudskog embriona u zdravu bebu“, izjavila je glavna naučnica na projektu, doktorka Keti Niakan.

Tehnologija koja se koristi za menjanje gena zove se Crispr-Cas9 i bukvalno kopira i ubacuje DNK koristeći „molekularne makaze“. Naučnici će koristiti viškove embriona iz laboratorija za veštačku oplodnju koji bi ionako bili uništeni, a žene kojima pripadaju će morati da potpišu posebnu dozvolu da mogu da se koriste za ovo istraživanje.

Profesor Piter Brod sa Kings koledža u Londonu, izjavio je da će „alatke za izmenu gena omogućiti novi pogled u osnovne genetske mehanizme koji kontrolišu raspoređivanje ćelija u začecima embriona. Ovi mehanizmi su ključni za zdrav i normalan razvoj embriona, kao i implementaciju, jer ako dođe do greške, može doći do neuspelog usađivanja ili kasnijeg pobačaja.“

Pratite VICE na Facebooku, Twitteru i Instagramu

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh