• Gradovi

  Brnabić: Ima odličnih vesti za Zapadni Balkan i regionanu saradnju

  Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je danas na Samitu o Zapadnom Balkanu u Londonu da ima odličnih vesti za Zapadni Balkan i regionalnu saradnju, i da se na Samitu razgovaralo o onome što je ostvareno u proteklih godinu dana.

  U izjavama novinarima u Londonu Brnabić je rekla da je poslednjih godinu dana od prethodnog Samita ostvaren dobar napredak u implementaciji akcionog plana za regionalno ekonomsko povezivanje, pre svega oko dodatnih protokola u okviru Cefta sporazuma, što je najvažnije za medjusobnu trgovinu, zatim u oblasti priznavanja medjusobnih profesionalnih i akademskih kvalifikacija gde su oformljeni timovi za pregovore, elektronske razmene podataka na granicama izmedju carina, i konačno u radu regionalne kancelarije za saradnju mladih.Regionalna kancelarija za saradnju mladih ima jedanaest projekata, rekla je Brnabić i dodala da će lično mnogo više da se uključi u rad kancelariji jer misli da je „regionalno poverenje i pomirenje i saradnja treba da ide od najmladjih, koji su budućnost“. Ukazala je takodje da je svim zemljama u regionu problem odlazak mladih.

  Rekla da je dobro što je juče parafiran i ugovor o sedištu Transportne zajednice jugoistočne Evrope koji će biti u Beogradu.

  Ona je rekla da na ovakvim skupovima ogromnu senku bacaju svi neodgovorni nastupi Prištine.

  „Ogromnu senku bacaju svi oni neodgovorni nastupi koje Priština ima iz meseca u mesec kako ide dalje dijalog izmedju Beograda i Prištine, mislim da se Priština ponaša nažalost sve neodgovornije i sve agresivnije“, rekla je Brnabić i ukazala da je samo od maja bilo više od 20 incidenata na Kosovu.

  Tu su, kako je rekla, napadi na Srbe, privodjenja Srba, kradja imovine srpskih porodica kako bi im se onemogućio dalji bezbedan život na Kosovu, i da je to uvek neka senka koja se baca na sve regionalne skupove ali da Srbija nastavlja da bude „posvećena saradnji“.

  Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da je Srbija pokazala svoje pravo lice u vreme migrantske krize i da je pokazala da deli evropske vrednosti više od nekih zemalja članica Evrposke unije.

  „Kroz Srbiju je prošlo više od milion migranata, u ovom trenutku u Srbiji je oko 4.000 migranata,“ rekla Brnabić i dodala da sva maloletna lica migranti idu u škole, i zajedno su sa drugom decom.

  Ona je rekla da je je ponosna kako je Srbija odgovorila na migrantsku krizu i kako je odgovorila.

  Brnabić je rekla da će Srbija nastaviti da bude konstruktivan partner što se tiče zajedničke evrposke politike prema migrantima.

   

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com