• BG

  Brnabić: Malog preporučuje uspeh u rešavanju finansijskih problema u Beogradu

   

   

  Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je Sinišu Malog za mesto ministra finansija preporučio uspeh u rešavanju ogromnih finansijskih i razvojnih problema Beograda koje je nasledio kada je preuzeo mesto gradonačelnika 2014. godine. Brnabić je obrazlažući svoj predlog poslanicima u Skupštini Srbije rekla da je Beograd imao dug od milijardu i 118 miliona evra, koji je za vreme mandata Malog prepolovljen.

  Ona je napomenula da je bilo 14 milijardi dinara neplaćenih obaveza i deficit od 20,25 odsto, a da su danas sve obaveze isplaćene i deficit smanjen za četiri puta, a Beograd je dobio prvi put u istoriji prvi kreditni rejting 2016. koji će se do kraja ove godine još unaprediti, a što je značajno za privlačene investicija.

  Ono što ga pre svega preporučuje za mesto ministra finansija je da Beograd danas stabilna lokalna samouprava i najveća investiciona destinacija u ovom delu Evrope, a tokom njegovog mandata sprovedena je konsolidacija javnih i javno-komunalnih preduzeća, rekla je Ana Brnabić.

  „Obećao je da će Beograd biti grad kranova to je ispunio, pokazao da je timski igrač, da se ne plaši napornog rada, da se ne plaši kritike, i da se ne plaši teških odluka u interesu Beogradjana i gradjana. Njegovi uspesi i znanje su ono što verujem da je najbolje za kandidata za ministra finansija“, rekla je Brnabićeva.

  Ona je kazala da su u vreme njegovog mandata pokrenuti veliki investicioni projekti od kojih je najznačajniji „Beograd na vodi“, a napomenula i da je otvorena robna kuća IKEA koja ne dolazi u zemlju u kojoj postoji korupcija.

  „IKEA ne dolazi u zemlju gde postoji korupcija. To što je Švedska u Beogradu i Srbiji, pokazuje da se Srbija uspešno bori sa korupcijom i da ima transparentno poslovanje“, istakla je Brnabićeva, što je propraćeno apaluzom poslanika vladajuće većine.

  Ona je rekla da se danas gradjevinske dozvole izdaju u Beogradu za svega 12 dana, da je proces u potpunosti elektronski da bi se sprečila bilo kakva mogućnost korupcije, i da su za četiri godine njegovog mandata izdate gradjevinske dozvole za više od dva miliona kvadratnih metara, što je duplo više od prethodne vlasti.

  „Kao predsednica vlade lično mogu da posvedočim da je zahvaljući velikim investicionim projektima grada Beograda BDP Srbije održan, a gradjevinska industrija značajno unapredjena“, istakla je Brnabićeva.

  Kako je dodala, pokrenuta je jaka medjunarodna saradnja koja je u vreme bivšeg gradonačelnika Daragan Djilasa „skoro pa potpuno zamrla“.

  Podsetila je da je na inicijativu Sinše Malog i tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića 2015. godine pokrenut investicioni dani koji danas postaju jedna od glavnih regionalnih incijativa koja okuplja privredu, medjunarodne finansijske institucije i strane i domaće investitore.

  Ona je kazala da je za vreme mandata Siniše Malog u glavnom gradu broj nezaposlenih smanjen za 25.500 ljudi, da su izgradjeni i pokrenuti brojni saobraćajni i infrastrukturni projekti poput Pupinovog mosta, izgradnja Makiša dva, tehnološki park na Zvezdari koji zapošljava 560 mladih inžinjera i izgradjeni novi zdravstveni objekti.

  Kako je dodala, uvedeno je 10 novih autobuskih linija i 107 novih autobusa.

  Bilo je milion turista u 2017. godine, što je 20 odsto rast u odnosu na 2016. godinu.

  Ona je dodala da za 52 osobe sa invaliditetom usluge plaća grad Beograd za asistente za osobe sa invaliditetom, da je cena vrtića smanjena i da se pomažu porodilje i socijalno ugroženi.

  Brnabić je na kraju obraćanja pozvala poslanike da podrže njen predlog i da uspesi i znanje Siniše Malog govore da je dobar kandidat za ministra.

  Poslanici su posle toga počeli raspravu o izboru Malog za novog ministra finansija koji na to mesto dolazi umesto Dušana Vujovića, koji je podneo ostavku.

  Rašković-Ivić o Siniši Malom: Gladnom vuku dajete ovce na čuvanje

  Šefica poslaničke grupe Pokret za spas Srbije – Nova Srbija Sanda Rašković Ivić zamerila je danas premijerki Ani Brnabić što se tokom obrazlaganja predloga da ministar finansija bude Siniša Mali nije osvrnula na afere koje ga prate, na šta je Brnabić rekla da raspravlja „samo o činjenicama, a ne o paušalnim tvrdnjama“.

  Rašković-Ivić je tokom rasprave o izboru Malog za ministra finansija u Skupštini Srbije rekla da se na račun Malog iznose ozbiljne optužbe, te da on nema sposobnost da sedne na stolicu najvažnijeg čoveka u Vladi Srbije pored premijera.

  „To je kao da se gladnom vuku date jagnje na čuvanje. Mislim da Srbija to nije zaslužila“, rekla je Rašković-Ivić.

  Ona je kazala da je interesantno što je premijerka zaboravila da kaže da je Siniša Mali radio od 2001. do 2003. godine kao pomoćnik ministra za privatizaciju, a da pripadnici Srpske napredne stranke imaju velike primedbe na tadašnju privatizaciju i na one koji su tada bili na funkcijama.

  Ona je rekla da je Mali bio direktor of šor firmi koje ne plaćaju porez za svoje poslovanje u Srbiji, te upitala kako neko takav može biti ministar.

  Osvrnula se i na aferu 24 stana u Bugarskoj u vreme dok je Mali bio savetnik Aleksandru Vučiću, tadašnjem prvom potpredsedniku Vlade Srbije. Kako je dodala, stanovi su kupljeni za pet miliona evra, a po proceni bugarske finansijske agencije, transakcije su sumnjive.

  Govorila je i o rušenju objekata u Savamali u sred noći 2016. godine pod fantomkama, za koje je predsednik Srbije Vučić rekao da je učinio sam vrh beogradske vlasti, a supruga Siniše Malog rekla je da joj je Mali rekao da je „nešto polupao, ali da nije uradio ništa strašno“.

  Rašković-Ivić je rekla i da se sumnja da je doktorat Siniše Malog plagiran i da postoje tvrdnje odredjenih akademika za to.

  Brnabić joj je odgovorila da se za sednicu pripremala dobro, jer je mislila da će govoriti o činjenicama, a ne o paušalnim tvrdnjama i da je ne interesuje šta je Mali radio u privatnom sektoru.

  Ona je kazala da u periodu kada je on bio savetnik za privatizaciju nije bilo ni jedne sporne privatizacije, a da ono što je posle toga radio u privatnom sektoru nema nikave veze sa državnim ili javnim institucijama.

  Rekla je da Mali ima sve potrebne kvalifikacije i obrazovanje za mesto ministra i podsetila da je završio Ekonomski fakultet u Beogradu, da je završio master studije na dva fakulteta – na Ekonomskom u Beogradu i na fakultetu u Vašingtonu, ali da o tome Rašković-Ivić nije govorila jer joj se to „ne uklapa u priču o Siniši Malom kakvim ona želi da ga predstavi“.

  „Ima dve master diplome, nagradu za najboljeg studenta, ali se vratio u Srbiju. Zašto bi se vratio da na Fakultetu organizacionih nauka plagira svoj doktorat, pa ne bi“, rekla je Brnabić i dodala da će biti formirana nova komisija koja će ispitati doktorat Malog.

  „Komisija je već dva puta potvrdila da doktorat nije plagiran, i treća komisija će biti formirana, ali ako i ona kaže da nije u pitanju plagijat, vi ćete verovatno tražiti i četvrta da se formira“, rekla je Brnabić i dodala da će biti i sto komisija ako treba, samo da bi se dokazalo da su u pravu oni koji tvrde da je doktorat plagiran.

  Ona je rekla i da je „afera 24 stana jedna od najzabavnijih“ i upitala Rašković-Ivić, ako ih je kupio gde su sada, da li ih još ima i šta se desilo sa tim stanovima.

  Odgovarajući na kritike o rušenju objekata u Savamali, Brnabić je kazala da Rašković-Ivić iznosi šta je supruga rekla o Savamali nekom tabloidu, a ne kaže šta je rekla tužiocu, te da ne želi i neće da govori o iskazima biše supruge Siniše Malog.

   

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com