• Gradovi

  Brnabić u Draču: Da Beograd bude sedište Sekretarijata Transportne zajednice

  Premijerka Srbije Ana Brnabić je danas na sastanku predsednika vlada regiona u Draču rekla da je Srbija zvanično podnela kandidaturu da sedište Sekretarijata Transportne zajednice Jugoistične Evrope bude u Beogradu.

  Ona je rekla da je Beograd važno saobraćajno čvorište i da ima odlične veze sa celim regionom, saopštila je Vlada Srbije.

  Brnabić je dodala da je „trenutak da se uspostavi dogovor o sedištu Sekretarijata, čime bi ceo region demonstrirao odlučnost da se razvija kroz intenziviranje saradnje u svim oblastima“.

  Učesnici sastanka razgovarali su o Transportnoj zajednici Jugoistočne Evrope, za koji je Ugovor potpisan na nedavno u Trstu održanom Samitu o zapadnom Balkanu, navodi se u saopštenju.

  Taj ugovor je potpisan polovinom jula ove godine a njegovi ciljevi su povećanje investicija u saobraćajnu infrastrukturu u Srbiji i regionu i stvaranje jedinstvenog transportnog tržišta regiona.

  Cilj ugovora je integracija jedinstvenog transportnog tržišta regiona u zajedničko tržište EU, kao i povećanje stepena bezbednosti u saobraćaju na putevima.

  U razgovorima tokom sastanka, Brnabić je istakla posvećenost Srbije regionalnoj saradnji i napretku regiona Zapadnog Balkana ka EU, naglasivši da je strateško opredeljenje Srbije članstvo u Evropskoj uniji.

  Ocenila je da su saradnja, jačanje odnosa sa susedima i nastavak politike pomirenja važni na evropskom putu čitvog regiona, navodi se u saopštenju.

  Govoreći o ekonomskoj saradnji, posebno u okviru CEFTA kojom ove godine predsedava Srbija, Branabić je izdvojila izveštaj Svetske banke, u kome se govori o tome.

  U tom izveštaju, podsetila je, ocenjeno je da je Srbija postigla značajan napredak reforme javne uprave u 2016. godini, što je snažna poruka da se intenzivno radi na smanjenju administrativnih barijera.

  Izdvojila je „digitalnu ekonomiju i IT sektor kao nove razvojne oblasti u kojima Srbija vidi svoju šansu da uhvati priključak sa četvrtom indstrijskom revolucijom i pridruži se ekonomski razvijenim zemljama“.

  Ona je dodala i da „Srbija ima sve šanse da bude regionlni lider u prihvatanju promena koje digitalizcija donosi“

  Na sastanku u Draču su su učestvovali i evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Johanes Han, potpredsednik Svetske banke za Evropu i Centralnu Aziju Kiril Miler.

  Učestvovali su predstavnici Stalnog sekretarijata Komorskog investicionog foruma (KIF), prve zajedničke institucije privrednih komora regiona.

  Ekonomija i infrastruktura najvažnje teme u Draču

  Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da su ekonomija i infrastruktura najvažnje teme sastanka lidera regiona u Draču i dodala da je stalna komunikacija zemalja u regionu važna kako bi se predupredili problemi u budućnosti.

  „Razgovarali smo jutros uglavnom o ekonomskim temama. Ekonomske teme i infrastruktura su najvažnije teme o kojima treba da razgovaramo… imamo kao region puno potencijala i kapaciteta. Sve u svemu do sada uspešan sastanak“, rekla je Ana Brnabić novinarima u Draču.

  Brnabić je navela da je dobro da zemlje u regionu imaju stalnu komunikaciju kako bi se lakše predupredili problemi u budućnosti.

  „Drago mi je da sam danas u Draču na poziv (premijera Albanije) Edija Rame. Ovo je treći put u dva meseca da se sastajemo. Prvi put je bio Trst, zatim Podgorica, a danas Drač“, kazala je premijerka Srbije.

  Kako je rekla Ana Brnabić, u Podgorici je početkom avgusta bilo više razgovora sa premijerom Hrvatske Andrejem Plenkoviem, a sada u Draču sa premijerom Makedonije Zoranom Zaevim.

  „U Podgorici je bilo više razgovora sa Plenkovićem zbog trgovinskih barijera. To smo rešili brzo nakon sastanka uz podršku regionalne komore koju smo osnovali u Trstu“, dodala je ona.

  Nakon razgovora sa Zaevim, Brnabić je rekla da je Makedoniji veoma važno prijateljstvo sa Srbijom i te dve zemlje imaju dobro razumevanje oko daljih koraka saradnje.

  Ana Brnabić je rekla i da je pozvala premijera Makedonije da poseti Srbiju u novembru, kada bi trebalo da se dogovore o zajedničkoj sednici dve vlade.

  Digitalna ekonomija razvojna šansa Srbije i regiona

  Brnabićeva je kazala da je digitalna ekonomija jedan od njenih prioriteta, ocenivši da Srbija može da bude regionlni lider u prihvatnju promena koje digitalizcija donosi.

  „Digitalna ekonomija, o kojoj se sve češće govori u svetu, jedan je od mojih prioriteta, jer su jačanje IT sektora, osnaživanje preduzetništva i podizanje start ap i inovacione delatnosti razvojne oblasti u kojima Srbija vidi svoju šansu i pridruži se ekonomski razvijenim zemljama“, rekla je predsednica Vlade Srbije na sesiji koja je za temu imala ekonomiju, navodi se u saopštenju.

  Prema njenim rečima, Srbija sa svojim znanjem i kreativnošću, ima sve šanse da bude regionalni lider u prihvatnju promena koje digitalizcija donosi.

  U nastavku skupa predsednika vlada regiona u Draču u Albaniji, druga sesija bila je posvećena saradnji u oblasti trgovine i usluga, investicija i digitalne ekonomije.

  „Vlada Srbije sačinila ja sveobuhvatan plan aktivnosti predsedavanja Srbije CEFTA tokom 2017. godine“, rekla je Ana Brnabić i dodala da je „cilj tih mera liberalizacija trgovine uslugama“.

  Brnabić je izjavila da Vlada Srbije nastavlja da sprovodi ekonomske reforme, unapredjuje uslove poslovanja i jača poverenje investitora.

  Ona je podsetila da je Medjunarodni monetarni fond (MMF) ocenio da su rezultati koje postiže srpska ekonomija iznad očekivanja, pre svega usled jačanja javnih finansija, unapređenja strukturnih mera i povećanja poverenja privrednog sektora, navedeno je u saopštenju Vlade Srbije.

  „Posebno bih izdvojila izveštaj Svetske banke koji ukazuje da je Srbija ostvarila značajan napredak u reformi javne uprave u 2016. godini, što je snažna poruka da se intenzivno radi na smanjenju administrativnih barijera“, rekla je premijerka Srbije.


  Regionalna saradnja jedan od prioriteta Vlade Srbije

  Sаstаnаk predsednikа vlаdа regionа u Drаču, u Albаniji, nа kojem učestvuje i premijerka Srbije Anа Brnаbić, počeo je sesijom posvećenoj prekogrаničnom kretаnju i trаnsportnoj efikаsnosti, saopšteno je iz Vlade Srbije.

  Obrаćаjući se učesnicimа, Ana Brnаbić je istakla da su regionаlnа sаrаdnjа i jаčаnje odnosа sа susedimа prioriteti Vlаde Srbije.

  „Člаnstvo u Evropskoj uniji strаteško je opredeljenje Srbije“, nаglаsilа je srpska premijerkа, podsećаjući dа je „Srbijа posvećenа regionаlnoj sаrаdnji i nаpretku regionа Zаpаdnog Bаlkаnа kа EU“.

  Govoreći o prekogrаničnoj sаrаdnji u svim segmentimа, ona je reklа dа u pogledu infrаstrukturnih projekаtа prioriteti ostаju аutoput Niš-Merdаre-Prištinа-Tirаnа-Drаč (Autoput mirа), rekonstrukcijа i modernizаcijа prugа Niš-Dimitrovgrаd, Budimpeštа-Beogrаd, Beogrаd-Niš i Beogrаd-Bаr, obilаznicа oko Beogrаdа, kаo i rаdovi nа Sаvi i Dunаvu kаo glаvnim plovnim putevimа.

  Učesnici sаstаnkа nа prvoj sesiji rаzgovаrаli su o Trаnsportnoj zаjednici Jugoistočne Evrope, zа koji je Ugovor potpisаn nа Sаmitu o zаpаdnom Bаlkаnu nedаvno održаnom u Trstu. Premijerkа Brnаbić nаglаsilа je dа je Srbijа zvаnično podnelа kаndidаturu zа sedište Sekretаrijаtа Trаnsportne zаjednice JIE u Beogrаdu.

  „Beogrаd je vаžno sаobrаćаjno čvorište i imа odlične veze sа celim regionom“, reklа je predsednicа srpske vlаde.

  Onа je dodаlа dа je „trenutаk dа se uspostаvi dogovor o sedištu Sekretаrijаtа, čime bi ceo region demonstrirаo odlučnost dа se rаzvijа kroz intenzivirаnje sаrаdnje u svim oblаstimа“.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com