• Novosti online

  Brnabić u EP: S Rusijom tradicionalno, ali Srbi smatraju da je podrška EU najveća

   

  Brnabić u EP: S Rusijom tradicionalno, ali Srbi smatraju da je podrška EU najveća

   

  Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Evropskom parlamentu da su odnosi Srbije s Rusijom tradicionalno, ekonomski i kulturno-verski dobri, da je Rusija bila na strani Srbije prilikom NATO bombardovanja i vidjena je kao prijatelj, ali da većina Srba smatra da je Evropska unija Srbiji dala najveću novčanu podršku i potporu.

  Najnovije istraživanje pokazuje da je 49 odsto gradjana Srbije i preko 80 odsto poslanika u srpskom parlamentu za ulazak u EU, a 66 odsto gradjana podržava reforme za članstvo u EU, rekla je premijerka Brnabić, odgovarajući na pitanja poslanika u Spoljnopolitičkom odboru Evropskom parlamentu.

  Ona je rekla da Srbija takodje ima slobodnu trgovinsku zonu s Rusijom i zavisi od uvoza ruskog gasa, navodeći i da članice EU razvijaju veoma korisne ekonomske i druge veze s Rusijom.

  Odgovarajući na primedbe da Srbija održava i vojne vežbe s Rusijom, ona je uzvratila da Srbija želi da ostane vojno neutralna i predočila da je daleko veći broj vojnih vežbi srpska armija imala s NATO i SAD, nego s Rusijom.

  Ona je rekla da poslanici Evropskog parlamenta moraju da deluju na temelju činjenica, a ne utisaka.

  Prošle godine je Srbija imala 16 vojnih aktivnosti s raznim zemljama, a od toga devet s Amerikom, a po dve s balkanskim zemljama i NATO u sklopu Partnerstva za mir, jednu s Madjarskom i dve vežbe s Rusijom, rekla je Brnabić.

  Ove godine Srbija je učestvovala u 15 vojnih vežbi, od toga 13 s NATO, u tom sklopu sedam bilateralno s SAD, dok su dve vežbe održane s Rusijom.

  Srpska premijerka je uzvratila na opasku poslanika EP Čarla Tanoka da saradnja s Rusijom „šteti evro-atlantskim težnjama Srbije“, naglasivši da Srbija „veoma otvoreno kaže da ne stremi evro-atlantskim integracijama, već ulasku u Evropsku uniju“.

  „Mi ne želimo da budemo član NATO, želimo da očuvamo našu vojnu neutralnost, a to su brojke koje dokazuju da smo mi istinski vojno neutralni“, podvukla je Ana Brnabić.

  Brnabić: Suočićemo se s ishodom dijaloga o Kosovu kakav god bude

  Srpska premijerka Ana Brnabić je danas u Evropskom parlamentu u Briselu stavila do znanja da će Srbija biti spremna da se suoči s ishodom dijaloga svih društvenih i političkih činilaca i stavom o budućnosti Kosova, kakav god taj stav bio.

  Ana Brnabić je to rekla odgovarajući na pitanja poslanika u Spoljnopolitičkom odboru EP.

  Ona je želela da ukaže na to da je Srbija dosad sprovela najveći deo dogovora u Briselskom sporazumu, dok Priština nije ni počela da primenjuje okosnicu tog sporazuma, a to je uspostavljanje Zajednice srpskih opština.

  I, kako je podvukla, mora se imati na umu da se „Srbija tu odgovorno ponaša, a pošteno je reći da to Priština ne čini“.

  „Priština nije sprovela Briselski sporazum, čak ni počela da radi na tome, a Srbiju i dalje pitate hoćete li saradjivati, blokirati ih oko ulaska u Unesko, a Priština ne sprovodi ključni deo Briselskog sporazuma“, naglasila je predsednica srpske vlade.

  Ana Brnabić je navela da je srpski predsednik Aleksandar Vučić, što je novi dokaz „odgovorne politike“, pozvao na dijalog o stavu Srbije prema kosovskom pitanju i budućnosti Kosova, tako da se krajem godine očekuje da o tome iznesu mišljenja sve srpske parlamentarne stranke, organizacije civilnog društva, mediji, crkva, verske zajednice.

  „Mi ćemo biti spremni da se suočimo s posledicama tog stava kakav god on bude“, rekla je predsednica Vlade Srbije.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com