• BG

  Brnabićeva: U Njujorku razgovaram o evropskim integracijama i dijalogu s Prištinom

  Premijerka Srbije Ana Brnabić koja predvodi državnu delegaciju na Generalnoj skupštini UN u Njujorku izjavila je danas da je pre početka zasedanja imala sastanke sa više zvaničnika iz sveta i regiona i dodala da je dobila poziv za sastanak s američkim ministrom za trgovinu Vilburom Rosom.

  Ona je rekla da će taj susret, koji nije bio ranije planiran, verovatno biti održan u četvrtak ili petak, i ocenila i da je to dokaz boljih odnosa SAD i Srbije.

  „Imala sam brojne sastanke tokom prepodneva a posle podne učestvujem na panelu o mirovnim akcijama (Akcija za mir) na kojem ću u ime Srbije da kažem da više od 300 naših ljudi učestvuje u mirovnim misijama širom sveta što je još jedan pokazatelj ozbiljnosti Srbije i njene posvećenosti miru i bezbednosti u svetu“, rekla je srpska premijerka.
  Prema njenim rečima, na tom panelu će takodje pozvati da se ne smanjuje misija UNMIK-a na Kosovu jer je značajna u još „na žalost kompleksnom okruženju“ na Kosovu i Metohiji.
  Brnabićeva je dodala da sa raznim sagovornicima govori o evropskim integracijama Srbije i predstavlja već „završene reforme u zemlji kako bi do kraja godine bilo otvoreno što više poglavlja“.
  Premijerka Srbije je dodala da su takodje svi zainteresovani za tok dijaloga izmedju Beograda i Prištine navodeći da svi cene „hrabre poteze predsednika Srbije Aleksandra Vučića u njegovom pokušaju da reši višedecenijski problem čije će rešenje uticati na stabilnost i bezbednost u regionu i u Evropi“.

  Kako je ranije saopštila Vlada Srbje, Brnabićeva je razgovarala sa premijerima Belgije i Holandije, Šarlom Mišelom i Markom Ruteom, sa premijerkom Norveške Ernom Solberg i norveškom ministarkom spoljnih poslova Inom Mari Eriksen Sereide, kao i s generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.

  Premijerka se susrela i s crnogorskim kolegom Duškom Markovićem i sa članom Predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem.

  Brnabićeva sutra treba da učestvuje na poslovnom forumu „Blumberg global“ dok će u četvrtak održati govor na Generalnoj debati 73. zasedanja Generalne skupštine UN.

   

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com