Novosti online

BRUKA: BEBA NIJE PREGLEDANA U PROKUPLJU JER MAJKA NIJE IMALA DA SITAN NOVAC DA PLATI

ProkupljeSamo zato što medicinska sestra nije imala sitan novac da vrati kusur, osamnaestomesečna beba nije pregledana u prokupačkom Domu zdravlja, a roditelji su morali hitno da je prevezu u Niš, tridesetak kilometara od Prokuplja, kako bi beba bila pregledana prenose Južne vesti..

Beba je, kako tvrdi majka Nevena Tomić Stojanović iz Niša, bila bez zdravstvene knjižice, kada je medicinska sestra na Dečijem odeljenju prokupačkog Doma zdravlja insistirala prvo da se plati pregled 357 dinara da bi beba uopšte bila pregledana.

Kako pojašnjava razočarana majka, ona je rodom iz Prokuplja i u vreme praznika je bila u poseti rodbini. Nije slutila da će se desiti nešto nepredviđeno i nije ponela dečiju zdravstvenu knjižicu.

U popodnevnim satima 15. februara beba je počela da povraća i dobila je dijareju, pa smo odlučili da potražimo savet lekara. Na šalteru Dečijeg odeljenja u Domu zdravlja bile su dve sestre.

Kada sam im objasnila o čemu se radi, da sam iz Niša i da nemam kod sebe bebinu zdravstvenu knjižicu, rečeno mi je da moramo da platimo i da će je onda pregledati dežurni lekar – počinje priču majka.

2 nevena sa bebom foto privatna arhiva Nevena sa bebom; foto: privatna arhivaProblem je nastao kada je izvadila novčanicu od 1.000 dinara.

Kada sam pokušala da dam novac, sestra je rekla da nema sitno i da moram da rasitnim pare.

Počela sam da preturam po džepovima, u pomoć je priskočila i moja sestra koja je bila sa mnom, ali smo prikupile tek oko 200 dinara, što za sestru na šalteru nije bilo prihvatljivo  – tvrdi Nevena.

Kaže da je ponudila da plati karticom, pa čak i evrima, ali je medicinska sestra bila neumoljiva i insistirala na sitnom novcu, a na pitanje šta sad da rade, samo je slegla ramenima i više nije htela da komentariše.

Prokuplje 1Majka je zatim svoje bolesno dete odvezla za Niš, tridesetak kilometara dalje od Prokuplja, kako bi dete bilo pregledano.

Na sreću, ispostavilo se da je beba u redu, ali se zabrinuta majka pita šta bi bilo da je bilo drugačije, te da se radilo o nečem ozbiljnijem, što u tom trenutku niko nije mogao da zna.

Nevena kaže da je pismeno o ovom slučaju obavestila direktora Doma zdravlja, kao i nadležno Ministarstvo.

Direktor Doma zdravlja Pavle Orbović tvrdi da nije upoznat sa ovim slučajem i da ne može da kaže o čemu se radi.

Naglašava da je pravilo da se beba prima na pregled bez obzira da li ima knjižicu ili ne, pa čak i da, ukoliko roditelj nema da plati, račun se naknadno šalje na kućnu adresu.

Izvor: Južne vesti

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh