• Gradovi

  BRUKA: Nato,ucenjivanje i potkupljivanje poslanika pobedili volju makedonskog naroda

  Predstavnici vlasti uspeli da obezbede dvotrećinsku većinu od 80 poslanika

  Poslanici podržali promenu naziva Makedonije

  Ukupno 80 poslanika makedonskog parlamenta podržalo je ustavne promene, posle kojih će Makedonija promeniti ime u Republika Severna Makedonija, dok će Grčka za uzvrat odblokirati evroatlantske integracije te države. Protiv je glasalo 39 poslanika.

  Poslanici opozicione VMRO-DPMNE i koalicije, među kojima su Sašo Vasilevski, Ljuben Arnaudov, Elizabeta Kancevska-Milevska, Vladanka Avirović, Krsto Mukovski i Zekir Ramzilović, glasali su uz 72 poslanika iz vladajuće većine u korist izmena Ustava, prenosi Radio Slobodna Evropa.

  Na zahtev Koordinatora parlamentarne grupe VMRO-DPMNE Dragana Daneva, nakon elektronskog glasanja, održano je i posebno glasanje na prozivku koje je pokazalo istu podršku ustavnim promenama.

  Ovo je bila prva od ukupno tri faze u postupku za promenu Ustava.

  U drugoj se trebaju utvrditi nacrt-amandmani i za to je potrebna prosta većina ili 61 glas od ukupno 120 poslanika. Treća faza je usvajanje amandmana, za šta je neophodna dvotrećinska većina ili podrška od najmanje 80 poslanika.

  RSE podseća da su u predlogu Vlade četiri suštinske promene: dodavanje prideva Severna u imenu Republike Makedonije u celom tekstu Ustava, izmene u Preambuli gde se pri navođenju državotvornih tradicija potencira antifašističko sobranje narodnog oslobođenja Makedonije (ASNOM) i navode se sve odluke koje su tamo donesene, garancija o nepovredivosti teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje, te briga o dijaspori i Makedoncima u inostranstvu.

  Rasprava koja traje od ponedeljka danas je bila više puta odlagana, a u jednom trenutku premijer Zoran Zaev je danas obećao da će raspisati prevremene izbore ako Sobranje ne podrži promenu naziva.

  Tokom celog dana u makedonskoj javnosti se spekulisalo da je delu opozicionih poslanika nuđen novac kako bi glasali „za“.

  To je rekao večeras i sekretar opozicionih partija VMRO-DPMNE Igor Janušev, pre sednice koja je bila zakazana za 21 čas, na konferenciji za štampu. On je istakao da strukture na vlasti vrše pritisak na poslanike, da je Sobranje postalo pijaca i arena za ucene i da se poslanicima stranaka koje predstavlja nudi milion evra za glas.

  „Hapsi se zbog policijskih progona, trguje se slobodom, nagrađuju se poslušnici, zastrašuju se poslanici da glasaju. Parlament je okružen likovima obrijanih glava koji su poznati u podzemlju. Jednom poslaniku je ponuđeno milion evra da glasa, drugom 250.000 hiljada evra, a trećem dva miliona evra. Sve je odbijeno“, istakao je Janušev u Sobranju koje treba da glasa o ustavnim izmenama koje daju zeleno svetlo promeni imena države u skladu sa sporazumom sa Grčkom.

  On je pitao premijera Zaeva da li odobrava takve postupke i da li je svesan da državu vodi u ambis, prenosi Makfax.

  Izvor: Danas

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com