• Gradovi

  БРУКА У НИШУ: ДИВЉА ДЕПОНИЈА НА 50 МЕТАРА ОД РЕЗИДЕНЦИЈЕ ЦАРА КОНСТАНТИНА, АРХЕОЛОШКОГ НАЛАЗИШТА МЕДИЈАНА

   

  Nis, Divlja deponija, foto M.PetkovicНа само 50 метара од места где је била резиденција седам римских царева – археолошког налазишта Медијана, направљена је огромна дивља депонија.

  На паркингу некадашње Електронске индустрије затекли смо тоне шута, старе кревете, поцепану обућу, одећу, гајбе, кофе, кесе, флаше, лименке, гуме, креч, цигле, цреп, покварене електричне апарате.

  На депонији има мишева, пацова и осталих глодара.

  Огромна депонија зачета је пре два месеца, када је избачена велика количина шута.DEPONIJA DJUBRE

  Према незваничним информацијама, шут и земљу је избацила грађевинска фирма која је изводила радове на фабрици у оквиру комплекса некадашње Електронске индустрије.

  То као да је био позив и осталим Нишлијама да испред капија Медијане избаце буквално све што им смета у њиховим домовима.

  Депонија је из дана у дан све већа.

  У Јавно-комуналном предузећу Медијана речено нам је да су они са те локације већ транспортовали са 10 камиона више од 50 кубика смећа.

  DEPONIJA DJUBREКако истичу, немају овлашћења, а то није предвиђено ни њиховим планом пословања, да уклоне и шут.

  На депонији се тренутно налази више од 300 кубика шута за чије је пребацивање на другу локацију потребно 50 камиона.

  ЈКП Медијана апелује на надлежне инспекције, комуналну полицију, град Ниш и општину Медијана да издају налог за уклањање овог отпада и обезбеде финансијска средства како би се проблем решио.

  Затекли смо недалеко од депоније раднике Медијане. На питање да ли су ту због депоније, одговор је био негативан.DEPONIJA DJUBRE

  На око 100 метара од дивље депоније су Универзитет Метрополитен и Средња електротехничка школа “Мија Станимировић“.

  Директор школе Александар Вељковић каже да су одмах реаговали.

  – Пре око месец дана пријавили смо стварање депоније Комуналној полицији – тврди Вељковић.

  – Не знам шта су урадили по том питању.  Постоји опасност да ово ругло буде извор заразе.

  DEPONIJA DJUBREПомоћник начелника Комуналне полиције Дејан Николић каже да су упознати са овим проблемом и да су о томе обавестили Комуналну инспекцију општине Медијана.

  – Ми смо надлежни у тренутку извршења прекршаја односно у овом случају нелегалног избацивања отпада и смећа. Након тога надлежност за интервенцију има комунална инспекција, истиче Николић.

  – У сваком случају, према мојим сазнањима, проблем ће ускоро бити решен.

  Нишлије позивају туристе у свој град и поносне су на чињеницу да је за само четири месеца на аеродром “Константин Велики“ слетело више од 100000 путника.

  Ипак, слика коју ће туристи видети у непосредној близини највреднијег историјског објекта на југу Србије је разочаравајућа. Дивљу депонију не могу да избегну ни туристи који крену на одмор у оближњу Нишку бању.

  КОЛИКИ ЈЕ ЗНАЧАЈ МЕДИЈАНЕ?Nis, Arheolosko nalaziste Medijana, foto M.Petkovic

      Медијана је била луксузно предграђе античког Наисуса. Настала је крајем 3. и почетком 4. века.

  У периоду када је цар Kонстантин владао Римским царством (306-337.)

  Медијана је доживела највећи градитељски процват.

  Након владавине Kонстантина, Медијана је била привремена резиденција шесторици римских царева: Kонстанцију (337–361.), Kонстансу (337–350.), Ветраниону (350.), Јулијану (361–363.), Валентијану (364–375.) и Валенсу (364–378.).

   

  Централно место на Медијани заузима вила са перистилом, најраскошнија и најлуксузнија вила за коју се претпоставља да је могла бити и привремено боравиште цара Kонстантина.

  Посетиоци археолошког налазишта Медијана могу видети житницу-хорреум, остатке две ранохришћанске цркве из 4. века са мозаиком на коме је приказан Христов монограм.

  Љ.П.

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com