• Gradovi

  БРУКА: Погорели на 40 степени малине и малинари, а хладњачари им деру кожу

   

  MALINEРод малина је у односу на претходну годину десеткован.

  Као што можете видети на фотографијама, због великих врућина и врућег ветра који их је буквално спржио, род малина је  у већини крајева Србије за 50 до 70 % нижи него претходне године.

  Малине су ситне и репортер Новости дана увериo се на 38 степени у поткопаоничком селима Влајковци и Грашевци, да је потребно много труда напунити гајбу, у коју стаје око 2 килограма.

  Да напуните гајбу овако ситним, спрженим малинама, неопходно је да проведете најмање 90 минута и пржите се на Сунцу.

  И када се сходно економским правилима очекивало да када неке робе нема, да јој цена скочи, у Србији се дешава сасвим супротно.

  Картелски организовани откупљивачи који извозе малину по вишеструко већим ценама, решили су да малинарима дају мрвице.MALINE

  Договорили су се да преполове откупну цену малине.

  Пре десетак дана, на састанку произвођача малине и хладњачара са министром пољопривреде Браниславом Недимовићем постигнут договор да минимална откупна цена малине буде 160 динара.

  Многи хладњачари широм Србије не поштују овај договор.

  Хладњаче исплаћују откупљену малину од 110 до 120 динара.

  MALINEТо кажу малинари из Бруса, поткопаоничких села, Пчинског  округа, Врања, Владичиног Хана и Сурдулице.

  Малинари са југа, заједно са колегама из западне Србије сакупили су потписе на основу којих ће делегација отићи у Београд и затражити састанак са председником Александром Вучићем, како би решио, како кажу, „агонију“.

  Они ће Вучићу предочити да откупна цена малине не сме бити нижа од 220 динара, коју траже на основу цене извоза килограма малине.MALINE

  Уколико овај предлог не буде усвојен, малинари најављују штрајк глађу.

  Добривоје Радовић, из „Асоцијације малинара Србије“, оцењује да тренутна ситуација са исплатом малине показује не само непоштовање произвођача на југу Србије, већ у читавој земљи, јер се и у западној Србији не поштује препоручена цена од 160 динара по килограму.

  MALINEМалинари су министру Недимовићу предочили на састанку утиске из Пољске, где су боравили како би видели право стање на тржишту малине.

  Након тога, није потписан ниједан документ о цени малине, све је остало на нивоу разговора и усмене препоруке.

  Министар нам је предочио да ће хладњаче у року од два дана изаћи са ценом од 160 динара, међутим тек после неколико дана само је једна већа компанија понудила цену од 153 динара – наводи Радовић.

  Образложење откупљивача је да не иде извоз, да је понуда велика што малинари демантују чињеницама са конгреса о производњи малине, које показују да је у државама које предњаче по производњи овог воћа она опала за 20 до 60 одсто.

  Љ.П.

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com