• Gradovi

  Brzaković: Puška korišćena u Parizu bila izvezena u SAD

  VAŠINGTON – Direktor fabrike „Zastava oružje“ Milojko Brzaković izjavio je danas da je jedno od oružja koje ima veze sa napadima izvedenim u Parizu, 13. novembra, bilo izvezeno u SAD 2013. godine, a nejasno je kako je to oružje potom ponovo dospelo u Evropu.

  On je, u izjavi za AP, istakao da se celokupan izvoz oružja iz Srbije sprovodi pod strogom kontrolom vlade i da bi bilo pogrešno okriviti „Zastavu“ da prodaje oružje teroristima.

  Brzaković je kazao da se serijski broj poluautomatske puške M92, korišćene u napadima u francuskoj prestonici u kojima je ubijeno 130 ljudi, podudara sa brojem puške koju je „Zastava“ u maju 2013. isporučila američkom onlajn trgovcu oružjem.

  Američka agencija navodi da je za najmanje sedam komada oružja koji su korišćeni ili su otkriveni posle prošlomesečnih napada u Parizu utvrđeno da su proizvedeni u fabrici u Kragujevcu, i to uglavnom pre raspada bivše Jugoslavije, te da je pretežno reč o izmenjenim verzijama sovjetskog AK-47, ili „kalašnjikova“.

  Brzaković kaže da je svo oružje isporučeno legalnim putem, ali napominje da je ono kasnije moglo da dospe u ilegalne kanale.

  „Jedan komad oružja je isporučen u Bosnu 1983, jedan u Skoplje u decembru 1987, jedan u Golubiće kod Knina 1988, jedan u Zagreb 1987.“, precizirao je on.

  Kako je objasnio, puška M92 je „poluautomatsko oružje, lovačko i sportsko…koje se ne može koristiti za baražnu vatru, već samo za pojedinačne pucnje…i kao takvo je legalno u Americi“.

  Prema njegovim rečima, ta puška je izvezena onlajn prodavcu oružja u SAD „Sentjuri arms“ sa sedištem na Floridi, kojem „Zastava“ izvozi 25.000 komada lovačkog i sportskog oružja svake godine.

  Dodao je da je puška isporučena kao poluautomatska, ali da postoji mogućnost da ju je neko nakon isporuke pretvorio u automatsko oružje.

  „Gde god ima ratova, veće su mogućnosti za zloupotrebu i skrivanje kanala za dopremanje oružja, pa ono završi i tamo gde ne bi trebalo“, primetio je on.

  Brzaković je naglasio da Srbija svo oružje izvozi pod strogom kontrolom vlade.

  „Podnosimo zahtev vašoj vladi da bismo dobili odobrenje za izvoz. Dok ga ne dobijemo, ne sklapamo ugovor“, rekao je on američkoj agenciji, zaključivši da bi bilo pogrešno optužiti „Zastavu“ da prodaje oružje teroristima.

  AP Photo/Jacques Brinon, File

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com