Gradovi

„Buba u uhu“ 1650. put izvedena u Sava Centru

BEOGRAD – Predstava „Buba u uhu“ Žorža Fejdoa u režiji Ljubiše Ristića biće sutra izvedena 1650. put i to na sceni Velike dvorane Sava Centra.

Ristićeva diplomska predstava igrana je na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta 44 godine i za to vreme je videlo više od milion gledalaca, ali posle smrti Nikole Simića nije više na repertoaru i nastavila je svoj život u KPGT, u novoj postavi sa mladim glumcima predvođenim Lazarom Jovanovim.

Ristić je na nedavnoj konferenciji za novinare najavio da će se na sceni Sava Centra pojaviti i glumci svih generacija koji su prošli kroz predstavu, u prvom redu Rada Đuričin, Branka Petrić i Vlasta Velisavljević, koji su sa Simićem bili u prvoj postavi 1971. godine.

„Okupljamo se da se setimo Nikole Simića i svih onih koji su tokom 44 godine prošli kroz „Bubu“. Nova-stara Buba je sećanje i poštovanje za Bojana Stupicu i Marjana Lovrića koji su odgovorni i zaslužni što se „Buba“ rodila, za Zoricu Šumadinac, Slobodana Đurića, Morisa Levog, Marka Todorovića, Branka Milenkovića, Vladislava Lalickog, Duška Čeklića“, istakao je Ristić.

On je pozvao publiku da dođu u SC i povežu sve te generacije koji čine istoriju pozorišta, podsetivši da su u „Bubi“ svoju karijeru započinjali i gradili i Voja Brajović, Milan Lane Gutović, Boro Stjepanović, Irfan Mensur, Aleksandar Berček i na desetine drugih glumaca.

Jovanov, koji tumači uloge Šandebiza i Poša, kaže da je čast i privilegija „ući u cipele Nikole Simića“, zahvalan svojim kolegama sa klase, jako dobroj energiji i njihovom prijateljskom odnosu.

Ristić smatra da je tajna uspeha i trajanja „Bube u uhu“ u tome što je neodoljivo smešna i u isto vreme smrtno ozbiljna i govori o onome o čemu komedija uvek govori – o ljudskim manama, nesavršenostima, o tragičnom pokušaju čoveka da ispuni ono što želi i hoće, o sudaru sa svačim što ga snađe u životu.

Reditelj se 1971. suprostavio uvreženim mišljenjima o tome kako se igra vodvilj i Fejdo, oslonivši se na nemu komediju Čarlija Čaplina i teatar apsurda, stvorivši komediju koja je ušla u svoju 45. sezonu.

Za SC novu scenografiju i kostime pripremili su Nemanja Petrović i Zdravka Kulier po ugledu na rad Vladislava Lalickog i Vanje Vukić iz 1971. godine.

Foto Tanjug, N. Jovanović/ arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh