Kultura

„Buba u uhu“ 22. februara na sceni Sava Centra

 0dac5bc189.jpeg

BEOGRAD – Predstava „Buba u uhu“ Žorža Fejdoa u režiji Ljubiše Ristića biće 22. februara izvedena 1650. put i to na sceni Velike dvorane Sava Centra, najavljeno je danas na konferenciji za novinare.

Ristićeva diplomska predstava igrana je na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta 44 godine i za to vreme je videlo više od milion gledalaca, ali je nakon smrti Nikole Simića skinuta sa repertoara i nastavila svoj život u KPGT u novoj postavi sa mladim glumcima predvođenim Lazarom Jovanovim.

Ristić je najavio da će se na sceni Sava Centra pojaviti i glumci svih generacija koji su prošli kroz predstavu, u prvom redu Rada Đuričin, Branka Petrić i Vlasta Velisavljević, koji su sa Simićem bili u prvoj postavi 1971. godine.

„Okupljamo se da se setimo Nikole Simića i svih onih koji su tokom 44 godine prošli kroz „Bubu“. Nova-stara Buba je sećanje i poštovanje za Bojana Stupicu i Marjana Lovrića koji su odgovorni i zaslužni što se „Buba“ rodila, za Zoricu Šumadinac, Slobodana Đurića, Morisa Levog, Marka Todorovića, Branka Milenkovića, Vladislava Lalickog, Duška Čeklića“, istakao je Ristić.

On je pozvao publiku da dođu u SC i povežu sve te generacije koji čine istoriju pozorišta, podsetivši da su u „Bubi“ svoju karijeru započinjali i gradili i Voja Brajović, Milan Lane Gutović, Boro Stjepanović, Irfan Mensur, Aleksandar Berček i na desetine drugih glumaca.

Branka Petrić je naglasila da je izuzetno teško napraviti dobru komediju, da ona mora da ima „jake stubove“ koje je Ristić napravio.

„Čekali smo godinama da se pojavi dobra komedija koja bi bila konkurencija „Bubi“, bilo ih je, ali su brzo umirale. Vrlo je važno bilo i to što smo počeli ovu predstavu kao mladi, neki tek na početku karijere i među nama se stvorila hemija i ljubav kakvih nije bilo u drugim predstavama“, rekla je ona.

„Govorila sam da kada ode naš Nikola, „Bube“ neće više biti, ali evo nastavlja da leti“, dodala je Petrić.

Za Velisavljevića izvođenje „Bube“ u SC je pomalo tužno jer se prisetio svih koji su u toj predstavi igrali, ali kaže da je dobro što „ona nastavlja da živi“.

Đuričin se prisetila kada su igrali predstavu za Dan policije, ne znajući da su u sali sve policajci, pa ih je šokiralo što nisu nijednom čuli smeh, dok je Petrić ispričala da je u Valjevu Simić izašao na scenu sa štapom, jedva hodajući i govoreći, šokiravši publiku, što je bio njegov odgovor na šalu da će „Bubu“ igrati i u staračkom domu.

Jovanov, koji tumači uloge Šandebiza i Poša, kaže da je čast i privilegija „ući u cipele Nikole Simića“, zahvalan svojim kolegama sa klase, jako dobroj energiji i njihovom prijateljskom odnosu.

Ristić je istakao da je tajna uspeha i trajanja „Bube u uhu“ u tome što je neodoljivo smešna i u isto vreme smrtno ozbiljna i govori o onome o čemu komedija uvek govori – o ljudskim manama, nesavršenostima, o tragičnom pokušaju čoveka da ispuni ono stso želi i hoće, o sudaru sa svačim što ga snađe u životu.

„Iz dobre komedije je samo jedan korak u pravu tragediju. Zato ja uvek kažem da je najveća tajna pozorišta – da su najbolji komičari najbolji dramski glumci. Komično, ako nema jasno utemeljenu ravan psihološke motivacije, uverljivost koja dolazi samo od superiorne dramske igre, ta komedija nije nikome smešna, istakao je Ristić, podsetivši da je 1971. morao da se suprostavlja uvreženim mišljenjima o tome kako se igra vodvilj i Fejdo, oslanjajući se na nemu komediju Čarlija Čaplina i teatar apsurda.

Za SC novu scenografiju i kostime pripremaju Nemanja Petrović i Zdravka Kulier po ugledu na rad Vladislava Lalickog i Vanje Vukić iz 1971. godine.

Ristić je najavio da će, ako se nastavi prodaja ulaznica tempom kao do sada, igrati „Bubu“ još nekoliko puta u SC.

Foto Tanjug, N. Jovanović/ arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh