Gradovi

Budućnost Evrope u fokusu drugog dana Davosa

DAVOS – Drugog dana održavanja Svetskog ekonomskog foruma (WEF) u Davosu svetski lideri će nastaviti da pomno prate situaciju na tržištima posle noćašnjeg uzburkanog trgovanja na azijskim berzama.

Današnjom sesijom će, kako prenosi britanski Gardijan, dominirati tema budućnosti Evrope, a za podne je najavljen govor britanskog premijera Dejvida Kamerona, koji će se kasnije sastati sa novim predsednikom Argentine Maurisijem Makrijem, što bi, po oceni lista, moglo doneti odmrzavanje odnosa između dve države posle spora zbog Foklandskih ostrva.

Na Forumu, koji je okupio svetski poslovnu i državničku elitu, učestvuje i predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, koji je trodnevni boravak u Davosu započeo juče učešćem na Otvorenom forumu „Od migracija do integracija“.

Premijer Vučić je uoči odlaska u švajcarski ski-rizort izjavio da će se na Svetskom ekonomskom forumu sresti sa stotinak državnika i investitora, kao i predstavnika međunarodnih finansijskih institucija, dodajući da Srbija tamo ima čime da se pohvali.

Za danas je u Davosu najavljen i panel o budućnosti Evrope, na kom će, kako se očekuje, učestvovati francuski premijer Manuel Vals, grčki premijer Aleksis Cipras, holandski premijer Mark Rute i nemački ministar finansija Volfgang Šojble.

U fokusu drugog dana WEF-a će biti i Grčka, budući da Cipras pokušava da lobira kod kreditora da Atini „progledaju kroz prste“ vezano za neke mere štednje i da joj smanje dug.

Očekuje se da će se Cipras u toku dana sastati sa direktorkom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard.

Jedna od tema današnjih panela biće i geopolitika, odnosno migrantska kriza i previranja na Bliskom istoku.

Jučerašnji sunovrat svetskih berzanskih indeksa izazvao je strepnju širom ovog malog zimskog turističkog centra, u trenutku kada se globalna elita okupila kako bi razgovarala o nekim ključnim pitanjima sa kojima je suočena svetska ekonomija.

Jean-Christophe Bott/Keystone via AP

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh