Zabava

Budućnost knjige – između igrice i aplikacije

„Editions at Play“ žele da „razbiju“ digitalni oblik knjige. Slika: Visual Editions

U ne tako dalekoj budućnosti, doživljaj čitanja knjige mogao bi da podseća na mešavinu igranja igrice i gledanja filma.

Londonska izdavačka kuća Visual Editions udružila je snage sa Google Creative Lab-om u Sidneju, u Australiji, kako bi osmislila Editions at Play — seriju knjiga „koje se ne mogu štampati“, a koje bi se čitale na vašem mobilnom telefonu. Oni žele da obogate standardnu elektronsku knjigu doživljajem intenzivnijeg udubljivanja u ono što se čita i interakcije sa tekstom, jer čitaoci mogu da skroluju kroz knjigu ispunjenu multimedijalnim sadržajem onako kao što bi to radili dok čitaju neki običan sajt na internetu.

„Želeli smo dobro da razmislimo o tome šta sve možemo da uradimo onlajn a što ne bismo mogli da uradimo na papiru. Kako da napravimo knjige koje i dalje deluju veoma knjiški — da su knjige koje biste u svakom slučaju voleli da pročitate — ali koje biste mogli i da doživite jer su izrazito vizuelne“, rekla je mi je preko telefona Ana Gerber, kreativni direktor edicije Editions at Play.

Eksperiment — na kom se intenzivno radi već dve godine — doživeo je svoju kulminaciju baš danas objavljivanjem prvog serijala pomenutih knjiga. Čitaoci mogu, na primer, da dožive knjigu koja ukršta tekstualni deo sa slikama sa Google Street View-a kako bi se bolje dočarao osećaj izgubljenosti glavnog lika na istoj virtuelnoj lokaciji opisanoj u samoj priči.

Papirna verzija „knjige koja se ne može odštampati“; Slika: Visual Editions

„Umesto da gradimo nove tehnologije i stvaramo nove aplikacije, suština ovog projekta je da se koriste alatke koje su nam već na raspolaganju“, objasnio je drugi tvorac projekta Iversen preko telefona. „U samim knjigama nema ničega što već ne možete da dobijete preko interneta i HTML-a.“

Pošto je projekat uglavnom prvi ove vrste i ne postoji razrađeni obrazac na koji mogu da se oslone, Gerber i Iversen su shvatili da moraju da pronađu pravu ravnotežu između konstantnog guranja priče napred i staranja o tome da je korisničko iskustvo besprekorno.

„Razni su ljudi uključeni u ovaj projekat, tako da smo prisiljeni na česta kreativna vrludanja — imate dijalog koji je napisao naš pisac, ali onda vam programer kaže da nema šanse da se to realizuje.“

Pročitajte i: Pitali smo srednjoškolce na Sajmu knjiga šta čitaju

Poslednjih godina je izdavačka industrija, posle sve veće popularnosti digitalnih knjiga, bila prisiljena da reorganizuje svoj poslovni model . Interaktivni književni projekti kao što je Idi, postavi stražara , predvođeni dnevnim listom Gardijanom, demonstriraju odlučan korak u pravcu ovog trenda. Gerber i Iverson su zamislili da će se u budućnosti knjige više čitati na mobilnim telefonima, imajući u vidu koliko smo intimniji sa tim spravama nego sa, na primer, našim kompjuterskim ekranima ili glomaznijim uređajima kao što su tableti.

Ovaj par, koji trenutno tesno sarađuje sa velikom izdavačkom kućom Penguin Random House UK, tvrdi da je njihov eksperiment delimično nastao iz želje da se osmisli bogatiji čitalački doživljaj od onoga što se trenutno nudi na tržištu digitalnih i papirnih knjiga.

„Ne možete da imate lika koji se izgubi u Google street viewu i rekonstruišete to na papiru, tako da smo zbog te mogućnosti bili posebno uzbuđeni“, objasnila je Gerber.

Pratite VICE na Facebooku, Twitteru i Instagramu

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh